ZF 24

China şi Rusia rămân mai aproape ca niciodată: Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că legăturile dintre cele două naţiuni trebuie să rămână puternice inclusiv pentru generaţiile care vor urma

China şi Rusia rămân mai aproape ca niciodată: Xi...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.05.2024, 13:01 138

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că legăturile dintre cele două naţiuni rămân puternice, în contextul în care liderul rus începe un nou mandat, iar războiul din Ucraina intră în al treilea an, raportează Bloomberg.

Xi a declarat că naţiunea sa este „pregătită să lucreze cu Rusia ca un bun vecin, prieten şi partener", a relatat joi televiziunea de stat China Central Television, după ce cei doi lideri de stat s-au întâlnit la Beijing. China este pregătită „să consolideze prietenia dintre cele două popoare pentru generaţiile viitoare", a adăugat Xi.

Putin a descris cooperarea dintre cele două naţiuni ca fiind „unul dintre principalii factori de stabilizare pe arena internaţională", potrivit unui videoclip postat pe un cont de socializare al Kremlinului.

Comentariile celor doi lideri subliniază relaţia strânsă care s-a dezvoltat între naţiunile lor în ultimii ani. Cei doi lideri au declarat o „prietenie fără limite" între cele două state, cu doar câteva săptămâni înainte ca Putin să lanseze invazia sa la scară largă în Ucraina, întâlnindu-se de peste 40 de ori de când Xi a venit la putere în 2012.

Impulsionate de vânzările de petrol şi gaze ruseşti şi de achiziţiile de electronice, echipamente industriale şi automobile, schimburile comerciale ale Moscovei cu China au atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023. În pofida acestui fapt, exporturile Chinei către Rusia au scăzut în ultimele două luni, pe fondul ameninţărilor tot mai mari ale Statelor Unite.

Putin doreşte ca această vizită să asigure faptul că sprijinul economic şi diplomatic pe care China l-a oferit Moscovei de când aceasta a atacat Ucraina la începutul anului 2022 rămâne neclintit. SUA au avertizat China cu privire la comerţul său cu Rusia, ameninţând că vor sancţiona băncile care susţin maşina de război a Kremlinului.

În cadrul zilei de joi, în timp ce se afla alături de Xi la o ceremonie de semnare a unor acorduri privind aprofundarea cooperării dintre cele două state, Putin a remarcat că 90% din schimburile comerciale au fost decontate în yuani şi ruble.

Liderul rus a mai adăugat că Moscova şi Beijingul au convenit să intensifice legăturile bancare şi să crească utilizarea sistemelor naţionale de plată. Detaliile acestor acorduri şi ale celor semnate înaintea camerelor de luat vederi nu au fost făcute publice.

Xi a adresat, de asemenea, un atac voalat la adresa SUA, spunând că „hegemonia unilaterală, confruntarea şi politica de putere ameninţă pacea globală şi securitatea tuturor ţărilor". El a reiterat poziţia naţiunii sale cu privire la războiul din Ucraina, spunând că „o soluţie politică la criza ucraineană rămâne singura direcţie corectă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24