ZF 24

Consultarile de la Cotroceni s-au incheiat. Desemnarea premierului intarzie

05.12.2008, 16:48 11

Consultarile presedintelui Traian Basescu cu partidele parlamentare pe marginea formarii viitorului Guvern s-au incheiat la Cotroceni, fara ca vreunul dintre principalele trei partide care emit pretentii la guvernare - PSD, PD-L, PNL - sa renunte la principala conditie - aceea ce a forma un guvern in jurul propriului program si de a desemna premierul. Surse de la Cotroceni spun ca Basescu va mai avea luni o noua intalnire cu partidele, iar pana atunci liderii acestora vor negocia in continuare formarea unei majoritati. PD-L a anuntat ca principala varianta de guvernare ramane coalitia cu PNL, dar nu exclude formarea unui guvern cu PSD. PSD nu si-a manifestat preferinta insa cere o coalitie in jurul social-democratilor, aceeasi cerere fiind avansata si de PNL. Presedintele Traian Basescu a exclus, potrivit liderului PSD Mircea Geoana, formarea unui guvern minoritar.

Potrivit Constitutiei (art. 103), "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24