ZF 24

Cum arata Bucurestiul dintr-un penthouse de 1 mil. euro situat la etajul 20

09.07.2009, 19:36 897

Inca de la intrarea pe santierul proiectului cu cele mai inalte turnuri din Bucuresti, paznicii ne-au intampinat cu mai multe casti albe, cu ochii mari si, oarecum dezamagiti, ca in locul Nicoletei Luciu - care si-a cumparat si ea apartament in proiect, pe poarta santierului intra mai multi barbati insotiti de directorul de vanzari al proiectului. “Spera sa o mai vada o data pe Nicoleta pentru a-i cere un autograf”, ne explica directorul de vanzari al Asmita.

Intram pe santier unde zonele pe care urmeaza a fi plantat gazonul deocamdata sunt invadate de buruieni, iar intrarea in turnul de 20 de etaje o facem pe usa din spate, extrem de ingusta, deoarece intrarea din fata e momentan blocata.

Spre dezamagirea mea, dar si a cameramanului, nu putem urca in turnul de 24 de etaje, cel mai inalt bloc de locuinte din Bucuresti, deoarece sunt prea multi muncitori care lucreaza la penthouse-ul din acel bloc, asa ca ne multumim cu imaginile de la etajul 20.

Pana sa ajungem acolo, insa, ne aflam in holul de la parterul blocului, unde casutele postale ale viitorilor locatari sunt proiectate astfel incat sa nu poti observa corespondenta vecinilor, iar pupitrul din dreptul usii isi asteapta viitorul portar/paznic al cladirii.

Cum ajungem de aici la etajul 20? Fiecare bloc are doua lifturi care ruleaza cu o viteza de 2,5 metri/secunda, astfel ca “excursia” dureaza cam jumatate de minut. Asteptarea lifturilor este destul de lunga. Zeci de muncitori lucreaza pe etaje la finisari, iar unul dintre ascensoare este folosit exclusiv pentru transportul materialelor.

Lifturile sunt proiectate pentru 13 persoane, dar cu sapte persoane inauntru par deja pline. Una din explicatii esta data de faptul ca “13” este chiar limita maxima, iar a doua este legata de faptul ca peretii sunt captusiti cu polistiren si pal pentru a nu fi zgariati cu materialele de constructii si mobilierul viitorilor proprietari.

Ajunsi la etajul 20, prima senzatie nu este “wow”. Te trezesti in fata unor geamuri imense de sticla, care iti dau senzatia ca te afli intr-un acvariu, cu o inaltime de 6,5 metri. “Nu dorim sa realizam design-ul penthouse-urilor fara a ne consulta cu viitorii proprietari. Probabil le vom pune la dispozitie un designer care ii va asista la decorare. Tavanul este atat de inalt deoarece poate fi partitionat - mai poate fi facut un etaj cu dormitoare sus”, ne explica reprezentantul Asmita.

De ce ai plati insa aproape un milion de euro pentru un asemenea apartament? Ajuns la ultimul etaj esti practic singur – tu si cu ceilalti sase proprietari ai penthouse-urilor din blocurile invecinate, fiecare turn avand un singur apartament la ultimul etaj.

Cei 200 de metri patrati construiti pot fi extinsi pana la aproape 400 de metri patrati, in functie de necesitati – cat o vila destul de incapatoare. Cu toate acestea, reprezentantii dezvoltatorului nu se astepta sa vanda aceste locuinte unor familii numeroase, care sa aiba nevoie de opt dormitoare, ci unor oameni de afaceri care cauta un stil diferit de viata, pe care l-au mai probat in alte orase din Europa si chiar Statele Unite.

Afara insa, senzatia este cu totul alta. Bucurestiul capata o alta dimensiune de pe terasa de 200 de metri patrati care inconjoara apartamentul. Cu usurinta pot fi observate modificarile prin care a trecut Capitala in ultimii ani.

“Nu sunt tantari si nu se vede mizeria”, descria la un moment dat arhitectul proiectului principalele avantaje de a locui la etajul 20.

In locul tantarilor insa, se poate observa fara probleme hotelul Rin al fratilor Negoita, santierul mallului Sun Plaza aflat in constructie, cladiri mai vechi – Intercontinental, Palatul Parlamentului, dar si noile turnuri din centru – BRD Tower, fantoma Tower Center, incendiatul Millennium Business Center si chiar structura metalica a controversatei Cathedral Plaza. Si bineinteles, cursul Dambovitei aflate peste drum, la fel ca si parcurile Vacaresti si Tineretului.

Nu totul este chiar roz. Pe terenul dintre Asmita si Sun Plaza se pot observa cateva cocioabe amenajate ad-hoc, dinspre care un taxi galben care se indreapta catre Calea Vacaresti a format si un drum de acces - doua limbi de pamant despartite de o fasie de iarba de latimea unui Logan.

Dar dupa ce ai platit un milion de euro pe un apartament la etajul 24, privirea se indreapta mult mai sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO