ZF 24

Dacian Ciolos, candidatul Romaniei pentru postul de comisar european

12.10.2009, 13:44 22

Guvernul Romaniei l-a nominalizat, luni, pe Dacian Ciolos pentrupostul de comisar european al Romaniei, urmand ca optiuneaExecutivului sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu, aanuntat premierul Emil Boc.

Dacian Ciolos, a absolvit Ecole Nationale Superieure AgronomiqueMontpellier (ENSA). Din anul 2000 este doctorand in economiadezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la InstitutulNational de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul ENSA. Inainte dea pleca la studii in Franta, a absolvit in 1994 Facultatea deHorticultura din Cluj.

In perioada martie-iulie 1997, Ciolos a lucrat ca agroeconomiststagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles.
Incepand din ianuarie 2005, a lucrat in cadrul MinisteruluiAgriculturii. A fost ministru al agriculturii si dezvoltarii ruralein perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008.

El a fost numit in vara in fruntea unei comisii prezidentialepentru dezvoltatea agriculturii care ar urma sa schiteze strategiaagricola pe termen lung pe modelul comisiei prezidentiale care aelaborat strategia pentru educatie.

Ciolos a fost acceptat in primavara de Bruxelles pentru un postde director in cadrul Directiei Agricultura a Comisiei Europene siar fi urmat sa-si inceapa mandatul la inceputul anului viitor.

Durata unui mandat de comisar european este de 5 ani, inceputulsi sfarsitul acestuia fiind corelate cu perioada legislativa aParlamentului European.

Consiliul European va numi comisarii, dupa ce fiecare guvernnational a propuse pentru comisariat cate trei candidati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels