ZF 24

Grecia e in groapa, urmeaza Marea Britanie?

Grecia e in groapa, urmeaza Marea Britanie?
25.03.2010, 12:28 14

In timp ce datoria Greciei agita apele in zona euro, MareaBritanie s-a dat peste cap sa ramana in afara problemelor. Panaacum. Dar investitorii se intreaba daca nu cumva Marea Britanies-ar putea confrunta in curand cu propria sa criza, daca guvernulnu va reusi sa reduca deficitul bugetar enorm - dublu fata de mediaUniunii Europene.

Lira sterlina a atins recent minimul fata de dolar din ultimelezece luni. Scaderea lirei a urmat unui declin abrupt de la 1martie, dupa ce sondajele au aratat ca opozitia conservatoare si-apierdut avansul considerabil in cursa electorala. Fara o majoritatepolitica puternica, care sa atace problemele fiscale spinoase aletarii, investitorii ar putea sa ceara dobanzi tot mai mari pentruimprumuturile acordate guvernului, creand conditiile pentru oevolutie in forma de W a crizei - adica o recesiune care seintoarce dupa un scurt reviriment - daca nu chiar mai rau.

"Daca chiar vreti sa vedeti o problema fiscala, uitati-va laMarea Britanie", spune Mark Schofield, strateg pentru instrumentelede investitii cu venit fix la Citigroup. "In Europa, deficitulmediu e de 6% din PIB, iar in Marea Britanie e de 12%. Si acesta edoar inceputul."

Cititi mai multe despre economia MariiBritanii pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO