ZF 24

Guvernul reactioneaza la ceea ce a scris astazi ZF despre programul Prima Casa. Dan Nica vrea reducerea dobanzilor la credite

25.05.2009, 12:01 19

Guvernul cauta solutii pentru reducerea "la cel mai mic nivel posibil" a dobanzilor la creditele contractate de la banci pentru achizitia locuintelor in cadrul programului Prima Casa, a declarat la finalul sedintei coalitiei PDL-PSD vicepremierul Dan Nica.

Acesta a mentionat ca nu doreste sa ridice plafonul de garantare la peste 60.000 de euro, preturile actuale putand permite achizitia unei locuinte cu o suprafata decenta.

Bancherii si analistii consultati de Ziarul Financiar au declarat ca dobanda la credite se va reduce doar cu un punct procentual, efectul pentru piata imobiliara fiind doar unul psihologic.

Guvernul a dat putine detalii despre cum va functiona acest sistem pana acum. Noutatile sunt ca vor fi acceptate doar bancile care ofera posibilitatea de a lua un credit cu un avans de minimum 5%. "Garantia statului diminueaza doar costul riscului, care nu reprezinta mai mult de 1 punct procentual din costul total al creditului, acum de 9-10% in euro", a spus un bancher, director retail in cadrul uneia din primele trei banci de pe piata.

Despre programul Prima Casa cititi in Ziarul Financiar de astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels