ZF 24

In spatele cresterii economice de 8,7% a Chinei sta un munte de probleme

In spatele cresterii economice de 8,7% a Chinei sta un munte de probleme
21.01.2010, 23:58 33

China reusesete sa surprinda inca o data. Intr-un moment in carecele mai mari economii ale lumii abia ies din recesiune, si sunt incontinuare in stare de convalescenta, China reuseste sa isidepaseasca propriile tinte - crestere economica de 8% in2009.

Produsul Intern Brut al celei mai populate tari din lume a avansatcu 8,7% anul trecut, depasind asteptarile economistilor, dintrecare cei mai pesimisti vorbeau de o crestere de doar 5%. China seafla acum mai aproape ca oricand de Japonia, pe care ar putea sa odepaseasca pentru a deveni a doua economie a lumii.
Care sunt insa costurile pe care trebuie sa le suporte China? Esteevident ca economia statului a fost animata in ultimul an deprocesul de creditare care practic a explodat, volumul creditelorcrescand cu 30%, si de programele de stimulare fiscala.

Fluxurile masive de capital ridica semne de intrebare cu privire lapresiunile inflationiste si la posibilele fenomene de tip bubble,in special de pe piata imobiliara. Dupa aproape un an de deflatie,indicele preturilor de consum a urcat la 1,9% in decembriecomparativ cu perioada similara a anului trecut. Preturileproprietatilor rezidentiale noi cresc cu peste 10% pe an, inspecial in orasele mari. Pe termen lung, este important insa sa setina cont de ceea ce ar putea dezechilibra acum solida economie aChinei.

Scenarii ingrijoratoare

In conditiile in care datoria guvernamentala se afla la sub 20%din PIB, iar creditele neperformante nu reprezinta mai mult de 2%din total in cazul marilor banci, nici situatia fiscala, nicisectorul financiar nu par a avea probleme.
Creditele acordate in 2009 nu vor lasa insa bancile chinezeneatinse de probleme. Daca, spre exemplu 20% din noile crediteacordate in 2009 se dovedesc neperformante, si 10% din cele ceurmeaza a fi oferite in 2010 vor fi acordate unor persoane care nuisi pot oora obligatiile, totalul creditelor neperformante ar urcala 381 mld. dolari, respectiv 8% din PIB-ul din acest an al Chinei,potrivit calculelor lui Tao Wang, economist la UBS.
China nu a solutionat cu adevarat nici problemele similare pe carele-a sters din bilanturile bancilor in urma cu un deceniu.
Datoria administratiilor locale a crescut la randul sau. Cifrelereferitoare la acest indicator nu sunt prezentate de guvernulcentral atunci cand face o radiografie a datoriei. Daca acestindicator ar fi contorizat, raportul datorie fiscala-PIB s-ardubla, potrivit estimarilor.
Este cu siguranta incorect sa se spuna ca programul de stimulare aleconomiei chineze nu a avut si beneficii. Cu prilejul crizei, Chinasi-a modernizat sistemul de cale ferata invechit.
Asemenea proiecte ar trebui sa ajute economia pe viitor, desi estegreu sa se estimeze cat de mult o va ajuta. Daca insa China dorestesa puna bazele unei cresteri mai sustenabile, urmatorul pas este saintroduca mai multe reforme - precum liberalizarea sectoruluifinanciar - care va ajuta la obtinerea de capital ce va putea fialocat mai rapid si mai eficient acolo unde va fi nevoie.
Este cert, China ar putea sa invete din unele dintre problemelesale - precum datoria toxica - care apar acum. Acest lucru esteposibil doar dupa ce economia se va liberaliza. Altfel, rezultatulcreditarii excesive si al injectiei de capital de la stat se vadoveni a nu avea nici un rezultat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO