ZF 24

ING Romania: Estimam o crestere a PIB-ului de 2,5% in T4

02.03.2009, 18:54 15

Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un avans de doar 2,5% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit unui raport al sucursalei locale ING, ceea ce ar insemna o crestere economica usor sub 7% anul trecut.

„Considerand incetinirea brusca din comertul cu amanuntul si din piata imobiliara, alaturi de o scadere de 10% a productiei industriale, ne asteptam la o crestere marginala a PIB-ului in T4, de doar 2,5%, fata de cresteri de 9,1% inregistrate anterior. Mai mult, credem ca prognoza noastra ar putea fi chiar mai jos”, se arata in raportul publicat de ING Romania.

Acest rezultat pentru ultima perioada a anului ar putea pune presiune pe lei, insa BNR ar putea interveni pentru a proteja moneda nationala, spun economistii ING.

Institutul National de Statistica va publica miercuri rezultatele preliminare pentru evolutia PIB in T4 si pentru intreg anul 2008.

Intr-un sondaj realizat de ZF, economistii-sefi ai unor banci mari din sistem se asteapta la un avans al PIB-ului de 3,5% sau 3% pentru ultimul trimestru din 2008. A fost inaintat chiar si scenariul unui 0% de catre Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Estimarea lui Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING, se situeaza astfel undeva la mijlocul intervalului de prognoze din piata analistilor din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels