ZF 24

Managerul polonez al FP răscumpără dintr-un foc 600 de milioane de acţiuni sperând că-şi va salva mandatul

Managerul polonez al FP răscumpără dintr-un foc 600 de...

Autor: Roxana Pricop

26.09.2013, 00:08 447
Fondul Proprietatea (FP) a anunţat ieri intenţia de a lansa o ofertă publică de cumpărare pentru 600 de milioane de acţiuni proprii (4,35% din capital) în valoare de circa 440 de milioane de lei (98 mil. euro). Aceasta ar putea fi ultima şansă pentru Franklin Templeton ca să-şi păstreze mandatul, administratorul FP fiind presat tot mai tare de acţionarii mari, care sunt nemulţumiţi de rezultate şi caută deja un nou manager.
 
Comitetul Reprezen­tan­ţilor, organismul care îl su­praveghează pe mana­gerul Fondului Pro­prie­tatea, se întâlneşte în această săptămână pentru a discuta dacă va pune sau nu pe ordinea de zi a adu­nă­rii generale a acţionarilor (AGA) din noiembrie problema revocării Franklin Templeton din funcţia de ad­ministrator, potrivit unor surse din pia­ţă care au auzit despre aceste discuţii.
 
Mandatul lui Templeton ar urma să expire anul viitor pe 29 septembrie, însă cel mai mare acţionar, fondul ame­rican Elliott Associates, care de­ţine 18% din acţiuni, este nemul­ţumit de modul în care Templeton şi-a res­pec­tat angaja­men­tele luate faţă de ac­ţionari şi ar dori să discute în ur­mă­toa­rea AGA revo­ca­rea adminis­tra­to­rului pentru a avea timp să selecteze un nou adminis­tra­tor. Schimbarea adminis­tra­to­rului FP ar beneficia şi de sprijin po­litic, mai spun aceleaşi surse. Statul mai are doar pu­ţine acţiuni la FP, dar este acţionar ma­joritar la multe com­pa­nii la care fon­dul are par­ti­cipaţii mi­no­ritare. În ulti­mii ani, rela­ţiile dintre Franklin Tem­pleton şi gu­vern privind aceste com­panii au devenit tot mai tensionate.
 
Contactat de ZF, Sorin Mîndru­ţescu, preşedintele Comite­tului Re­pre­zentanţilor de la FP, a confirmat că săptămâna aceasta comitetul se întru­neşte în şedinţă, dar nu a dorit să co­men­teze ordinea de zi. Din Co­mi­tetul Reprezentanţilor mai fac parte fostul am­basador al SUA în România Mark Gitenstein, preşedintele Raiffei­sen Bank, Steven van Groningen, polone­zul Piotr Rymaszewski, repre­zentantul Elliott, şi britanicul Julian Healy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro