ZF 24

România pregăteşte terenul pentru căutătorii de "aur negru" şi va scoate la licitaţie 36 de perimetre petroliere. 8 sunt în Marea Neagră

România pregăteşte terenul pentru căutătorii de "aur...

Autor: Roxana Petrescu

10.10.2013, 10:39 1408

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), institu­ţia care are în administrare toate resursele din subsolurile României, spune că va lansa o nouă rundă de licitaţii pentru aproximativ 28 de perimetre on-shore şi 8 perimetre petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare din bazinul Mării Negre. Ultima licitaţie de acest tip, la care au fost scoase spre concesionare 30 de perimetre, a avut loc în mai 2010.

„Intenţionăm să organizăm o nouă rundă de licitaţie, pentru aproximativ 28 de perimetre on-shore şi 8 perimetre petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare din bazinul Mării Negre în apele teritoriale româneşti. Procesul de pregătire a documentaţiei pentru runda a XI-a de ofertare este în curs. Instituţia noastră urmează să stabilească lista perimetrelor, care va fi aprobată prin Ordin al preşedintelui ANRM şi publicată în Monitorul Oficial  al României, respectiv în Jurnalul Uniunii Europene“, au precizat reprezentanţii ANRM.

România are o tradiţie în producţia de petrol şi gaze de peste 150 de ani, fiind de altfel primul producător atestat de petrol din lume. În ciuda maturităţii zăcă­mintelor, piaţa locală încă mai intră pe radarul companiilor de profil, mai ales după descoperirile recente din Marea Neagră, dar şi datorită perspectivelor privind producţia de gaze de şist.

Ultima rundă organizată de ANRM a avut loc în 2010, la acel moment fiind scoase la licitaţie 30 de perimetre, dintre care 5 erau localizate pe platoul continental al Mării Negre. Atunci, condiţiile de participare au fost îndeplinite de 31 de companii petroliere româneşti şi străine, dintre care 24 au transmis oferte, în mod individual sau în asociere.

Din cele 30 de perimetre scoase la licitaţie de statul român, 20 au fost adjudecate. Printre companiile câştigătoare s-au numărat MOL, care a preluat trei perimetre în apropiere de graniţa cu Ungaria, Chevron, care a preluat perimetrele Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi de la malul mării unde vrea să exploateze gazele de şist, sau Lukoil, care a câştigat două perimetre în Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO