ZF 24

Sase motive pentru care criza datoriilor din Europa abia incepe

Sase motive pentru care criza datoriilor din Europa abia incepe

Autor: inCont.ro

29.07.2011, 09:45 1987

In timp ce Washington-ul este centrul unor discutii aprinseprivind majorarea plafonului datoriei SUA, in Europa lucrurile nusunt deloc usoare. Chiar daca zona euro a fost stabilizata pentrumoment, dupa ce Grecia a primit finantare pentru al doilea pachetde bailout, cei de la Time scriu ca liderii politici incearca printoate metodele sa evite raspandirea crizei in tari vulnerabile,precum Spania sau Italia.

Oricine crede ca Europa a trecut cu bine peste criza datoriilorpublice se inseala. Chiar ministrul german de Finante, WolfgangSchaüble, spune ca "ar fi o greseala sa credem ca o criza adatoriilor in zona euro poate fi rezolvata printr-un summit seinseala".


Cei de la Time au intocmit o lista cu sase motive pentru care crizadin zona euro nu este inca la final. In primul rand, crizadatoriilor din Grecia este departe de a fi rezolvata. Pachetul debailout contine prea multi de "daca", iar autoritatile elene suntprea optimiste, in opinia analistilor. Si asta pentru ca vor sastranga nu mai putin de 40 de miliarde de dolari din privatizareaunor companii de stat intr-un timp record.


In al doilea rand, acordul nu a dat niciun fel de speranta statelorcu economii slabe din zona euro. Costurile de imprumut pentruSpania si Italia au crescut. Mai mult, viitorul statelor de aicidepinde de modul in care Irlanda si Portugalia isi vor respectapromisiunile prevazute in pachetul de imprumut cu institutiileexterne. Mai mult, riscul de contagiune este tot mai mare, iarCipru este prima pe lista, dupa ce Moody's a retrogradat ratingultarii.


Pachetul de bailout acordat Greciei a stabilit un precedent. Maimult, pentru ca Irlanda si Portugalia se imprumuta la un cost maimic, beneficiind de dobanzi reduse, tari precum Spania si Italiavor avea dificultati daca apeleaza la pachete de finantare externa.Citiţi mai multe motive pentru care criza din Europa nu s-a terminat pewww.incont.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels