ZF Live

ZF Live Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoţi Vasile & Partner: Cum a câştigat România un proces internaţional la Tribunalul din Washington cu o miză de 450 de milioane de dolari?

Autor: Mirabela Tiron

21.08.2023, 16:30 253

♦ Traderul elveţian de energie Alpiq cerea despăgubiri de 450 de mil. dolari pentru denunţarea contractelor cu Hidroelectrica.

Ministerul Energiei a anunţat că România a câştigat un proces  la tribunalul internaţional de la Washington cu elveţienii de la Alpiq, miza fiind de 450 de milioane de dolari. Solicitările Alpiq de-a li se oferi această sumă ca despăgubiri au fost respinse.

 

Ce au reclamat elveţienii de la Alpiq?

„În 2014 Alpiq a chemat în judecată România, tipul acesta de cerere fiind un investment arbitration claim în care investitorul străin se judecă cu statul. (…) Alpiq a solicitat de la România despăgubiri de aproximativ 450 de milioane de dolari reprezentând prejudiciile cauzate de denunţarea contractului bilateral dintre Hidroelectrica şi Alpiq România  în contextul în care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă“, a spus în cadrul ZF Live Cosmin Vasile, managing partner, ZRVP - Zamfirescu Racoţi Vasile & Partner, una din firmele de avocaţi  care au apărat statul român. Alpiq este o mare companie elveţiană listată la Bursă, în spatele căreia sunt traderi de energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO