Ziarul de Duminică

Crime fiction

Crime fiction
22.08.2008, 17:11 10

Editura ART a lansat la sfarsitul primaverii o noua colectie - Crime fiction -, carti din genul thriller. Deocamdata au aparut trei titluri si sunt anuntate altele care au mai fost publicate in deceniile trecute de editurile noastre. Prin urmare, o prima caracteristica a noii colectii ar fi ca are in vedere carti clasice, scrise de maestri ai genului. In al doilea rand colectia vrea sa fie un florilegiu de "crime exemplare" din toate colturile lumii. Mai departe este greu de intrevazut prin ce anume se va deosebi aceasta colectie de altele in care apar romane politiste, inclusiv clasice, la alte edituri.

Anthony Bloomfield - Razbunarea. Traducere din limba engleza si note de Antoaneta Ralian. Este povestea unui individ crunt lovit de soarta. Baietelul sau de sapte ani a fost omorat intr-un accident de masina, dar soferul scapa, socotit nevinovat de procurori. Dupa ceva mai bine de patru ani, tatal nefericit, a carui relatie cu sotia s-a deteriorat iremediabil in urma mortii fiului, il intalneste pe soferul infloritor si in mintea lui incolteste gandul razbunarii. Nu vrea sa-l omoare, ci doar sa-l sperie si sa-l faca sa sufere. Dar din clipa aceasta nimic nu-i mai merge barbatului dornic de razbunare, care se transforma in victima: incepe o relatie extraconjugala de care afla foarte repede sotia, care il paraseste; nu se mai intelege cu colegii de serviciu; e descoperit si urmarit de politie si in cele din urma arestat.

Jiri Marek - Panoptic de vechi intamplari criminalistice. Traducere din limba ceha de Jean Grosu. Cartea este un titlu clasic al literaturii crime fiction, inspirata din documente autentice, gasite in arhivele pragheze. A cunoscut mai multe ecranizari si mai multe editari si in limba romana. Actiunea se petrece la Praga, la inceputul secolului XX, iar crimele sunt de toate felurile (politice, pasionale sau involuntare) si selectate din toate paturile sociale.

Max Aub - Crime exemplare. Traducere din spaniola si postfata de Melania Stancu. Publicat in 1956, volumul este un catalog ce inventariaza o suta de crime comise la nervi, din nerabdare, din principiu sau din generozitate. Fireste, o imensa farsa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO