Bănci și Asigurări

ASF lasă asigurătorii cu mai puţine active admise în calculul rezervelor

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Anelis Baciu

05.09.2014, 00:04 295

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat implementarea unui proiect de normă care prevede reducerea de la 40% la 25% a ponderii maxime admise a terenurilor şi construcţiilor în calculul rezervelor tehnice ale asigurătorilor, dar şi interzicerea includerii suprafeţelor agricole şi extavilane.

„Noile norme vor creşte nivelul de protecţie a asi­guraţilor, iar ASF va continua clădirea unei pieţe de asigurări robuste, prin modificarea şi completarea Legii 32/200 şi a legislaţiei aplicabile brokerilor de asigurări“, spun reprezentanţii ASF.

În plus, ASF nu le va mai permite companiilor de asigurări să includă în acoperirea rezervelor creanţele mai vechi de 30 de zile şi le cere asigurătorilor şi eliminarea cheltuielilor de achiziţie din lista activelor admise.

Pe lângă aceste cerinţe, proiectul aprobat de autoritate prevede şi obligativitatea constituirii unor rezerve de 40% şi în cazul contractelor cedate în reasigurare către companii care nu au sediul în Spaţiul Economic European şi  nu au rating al Standard&Poor’s, AM Best, Moody’s şi Fitch. Această măsură vine ca urmare a problemelor în legătură cu reasigurarea care au fost identificate la Astra. Asigurătorul avea încheiate mai multe programe de reasigurare cu o companie fără rating înregistrată în insulele Cayman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO