Bănci și Asigurări

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri (V)

23.07.2010, 07:24 6579

Ziarul Financiar continuă seria de întrebări şi răspunsurireferitoare la asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se aplicădin data de 15 iulie. Trimiteţi întrebările dvs. la adresa dee-mail zf24@zf.ro.


1. "Am asigurare facultativă la Generali, iar pentrupoliţa obligatorie cum ar fi mai indicat să procedez: să o fac laGenerali sau la altă societate de asigurări?"

Poliţa obligatorie pentru locuinţă o puteţi încheia la oricaredin cele 13 societăţi care fac parte din Pool-ul de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor (PAID): Groupama, Astra, Uniqa, Generali,Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC,Certasig, City şi Platinum. Având în vedere faptul că Generali faceparte din PAID, puteţi încheia acolo poliţa obligatorie, odată cucea facultativă, şi în acest fel nu mai faceţi un drum la altasigurător, dar este alegerea dvs. Un alt avantaj ar putea fifaptul că asigurătorii le oferă de obicei reduceri clienţilor careau mai multe poliţe încheiate cu ei.

2. "Bună ziua, acum am venit de la Omniasig cu o ofertăde asigurare obligatorie "casa ta". În articol spuneţi că Omniasignu face parte din PAID, deşi ei spun că <da>. Tot de la ei amaflat că dacă ai o asigurare facultativă nu mai trebuie să-ti facişi una obligatorie. Vă rog să mă lămuriţi, că eu nu mai ştiu ce săcred."

Omniasig nu face parte din PAID şi nu poate vinde asigurăriobligatorii. Au fost o serie de companii de asigurări de maridimensiuni care nu au dorit să intre în PAID: Omniasig,Allianz-Ţiriac, Asirom şi BCR Asigurări. Astfel, aceste companii nupot vinde asigurări obligatorii pentru locuinţe. În ceea cepriveşte cazul în care proprietarul casei are deja o asigurarefacultativă, legea prevede că trebuie să încheie şi o asigurareobligatorie în termen de maximum 5 zile de la expirarea celeifacultative, indiferent dacă reînnoieşte asigurarea facultativă saunu.

3. "În cazul în care am asigurare facultativă în urmaunui credit ipotecar şi aceasta a expirat, după ce încheiasigurarea obligatorie, mai sunt obligată de către bancă să oînchei şi pe cea facultativă?"

Băncile urmăresc să îşi acopere pierderile în cazul în carelocuinţa finanţată este afectată de un incendiu, cutremur sau alteriscuri, astfel încât cer încheierea unei asigurări pentru întreagavaloare a locuinţei. Suma asigurată prin poliţa obligatorie, de10.000 sau 20.000 de euro, este insuficientă pentru a acoperiîntreaga valoare a locuinţei. Mai mult, poliţa obligatorie acoperădoar trei riscuri (inundaţie, cutremur şi alunecare de teren), caresunt insuficiente pentru bancă. Cel mai probabil, banca va solicitaşi încheierea unei asigurări facultative pe lângă ceaobligatorie.

4. "Dacă am două proprietăţi, trebuie să le asigur petoate? Obţin vreo reducere de la asigurător?"

Legislaţia cere ca fiecare locuinţă să fie asigurată printr-opoliţă obligatorie, indiferent dacă proprietarul are şi altelocuinţe. Cel mai probabil, asigurătorii nu vor acorda reduceri încazul în care un client are mai multe locuinţe, mai ales că estevorba de o primă de asigurare stabilită prin lege.

5. "Dacă stau cu chirie, cine plăteşte asigurareaobligatorie a locuinţei?"

Încheierea asigurării este obligaţia proprietarului locuinţei,nu a chiriaşului.

6. "Este posibil ca o firmă de asigurare ce nu faceparte din PAID să încheie o formă de colaborare cu una dintre celecare participă la PAID şi să poată, în acest fel, emite asigurăriobligatorii?"

Din punct de vedere legal, nimic nu poate împiedica unasigurător care nu face parte din PAID să încheie un acord decolaborare cu un asigurător care face parte din PAID. Este însăfoarte puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarececompaniile care au intrat în PAID au făcut acest lucru pentru aavea un avantaj concurenţial în faţa asigurătorilor care nu aufăcut acest lucru. Membrii PAID urmăresc în principal să le vândăclienţilor şi alte produse de asigurare în afară de poliţaobligtaorie. Mai mult, membrii PAID au investit în acest sistemaproape 5 milioane de euro (numai în capitalul social), astfelîncât este puţin probabil să încheie un acord cu un asigurător carenu este membru al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor.

7. "Dacă stau într-un apartament la bloc şi mă inundăvecinul de sus, mă despăgubeşte asigurareaobligatorie?"

Nu, asigurarea obligatorie acoperă doar pagubele cauzate deinundaţii ca dezastru natural, nu pe cele apărute în urmadefecţiunii unor instalaţii sau a neglijenţei vecinilor.

8. "Dacă asiguratul are încheiat un contract multianualde asigurare facultativă, de exemplu pe 3 ani, la expirarea unui antrebuie să încheie asigurarea obligatorie alocuinţei?"

Legislaţia spune că asigurarea obligatorie trebuie încheiată înmaximum 5 zile de la expirarea poliţei facultative. Teoretic, încazul unui contract multianual unii asigurători spun că ar trebuiîncheiată asigurarea obligatorie după expirarea anului de asigurareîn curs (deci nu peste trei ani), iar alţii afirmă că prevederilesunt neclare în cazul contractelor multianuale şi aşteaptă oclarificare a normelor de aplicare a legii.

9. "Voi beneficia de despăgubire dacă am construit casaîntr-o zonă inundabilă, fără autorizaţie deconstrucţie?"

Chiar dacă aţi încheiat asigurarea obligatorie, nu veţi fidespăgubit dacă aţi construit locuinţa fără autorizaţie de laautorităţile locale, idiferent dacă zona este inundabilă saunu.

10. "Dacă am o daună şi asigurătorul îmi plăteştedespăgubirea, beneficiez de aceeaşi sumă asigurată dacă mai am odauna în acelaşi an?"

Dacă aveţi o asigurare de 20.000 de euro, de exemplu, cu o primăde 20 de euro pe an, producerea unei daune de 3.000 de euro vareduce suma asigurată la 17.000 de euro. În concluzie, în cazul încare veţi mai avea o daună în acelaşi an suma pe care o veţi primidrept despăgubire de la asigurător va fi de maximum 17.000 deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels