Bănci și Asigurări

Biroul de Credit a facut afaceri de 1,5 mil. euro

07.02.2006, 20:11 15

Biroul de Credit a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,3 milioane de lei (aproape 1,5 milioane de euro), realizata din comisionul perceput pentru interogarile bazei de date pe care o opereaza.

Societatea, care a fost creata de bancile comerciale pentru a supraveghea piata creditelor acordate clientilor individuali, administreaza o baza de date in care sunt pastrate informatii referitoare la expunerile debitorilor persoane fizice si la comportamentul lor de plata.

Anul trecut, participantii la sistem au adresat peste 3 milioane de interogari bazei de date a Biroului de Credit. Numarul accesarilor, calculat din august 2004, cand Biroul a devenit opertional, depaseste 4 milioane.

Pretul perceput pentru o interogare a scazut pe parcursul anului trecut de la o medie de 1 euro pana la aproximativ 1,6 lei (0,4 euro) in noiembrie.

"Numarul consultarilor si scaderea de doua ori a tarifului in decursul celui de-al doilea an de functionare a sistemului arata ca aceasta societate tanara este eficienta", spune Serban Epure, director general al Biroului de Credit. El spune ca datele privind profitul companiei vor fi disponibile dupa aprobarea de catre Adunarea Generala a Actionarilor. Societatea are un capitalul social de 4,1 mil. lei (1,1 mil. euro), in actionariat fiind cuprinse 27 de banci comerciale. Pana acum nu si-au mai anuntat intentia de a intra in actionariat si alte banci din sistem.

In baza de date a Biroului sunt pastrate informatii negative despre 638.000 de debitori care au inregistrat la un moment dat restante. Incepand de anul trecut, societatea colecteaza si informatii pozitive, referitoare la expunerile persoanelor fizice catre bancile comerciale, iar incepand din 2006 ar putea trece la faza a treia de implementare, in care va oferi servicii de tip scoring. Pana acum doar o mica parte dintre participanti au trecut insa la raportarea de informatii pozitive.

In prezent, la sistemul Biroului de Credit participa 21 de banci comerciale, patru societati financiare nebancare si doua societati de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO