Bănci și Asigurări

Emoţii pentru Ministerul Finanţelor, care are nevoie de 600 milioane euro: Câţi bani ia astăzi şi la ce dobândă?

Emoţii pentru Ministerul Finanţelor: Câţi bani iau astăzi şi la ce dobândă?

Autor: Claudia Medrega

04.05.2011, 12:28 661

Ministerul Finanţelor intenţionează să vândă astăzi obligaţiunidenominate în euro cu scadenţa de trei ani pornind de la suma de600 mil. euro, aceasta fiind al şaselea împrumut în monedaeuropeană în ultimii doi ani.

În iulie România are un vârf de plată cu titluri în euroscadente de 2,4 mld. euro, iar în anticiparea acestui moment BNR ahotărât la sfârşitul lunii martie să elibereze1,2- 1,3 mld. eurodin rezervele minime în valută.

Titlurile, cu o valoare nominală de 50.000 de euro, vor purta odobândă de 4,5% pe an. Plasarea obligaţiunilor se va face printr-olicitaţie, astfel că preţul de achiziţie ar putea să fie mai micdecât valoarea nominală, ceea ce va însemna un randament mai marepentru investitori.

Pentru un plasament pe trei ani în euro, dobânda pe pieţeleinternaţionale urcă spre 2,4% pe an, la care se adaugă şi riscul deţară, care înseamnă încă 2,2%, dar şi marja de câştig ainvestitorului.

"Cotaţiile curente pentru ratele de dobăndă swap şi CDS indicăun randament în jur de 4,6%, dar rezultatele ar putea arăta unrandament în intervalul 4,6%-4,9%, în funcţie de prima delichiditate şi de mărimea emisiunii", apreciază analiştii INGBank.

În ceea ce priveşte mărimea emisiunii, ING consideră căMinisterul Finanţelor ar putea să emită o sumă mai mare decât ceaanunţată de 600 mil. euro, având în vedere şi faptul că reducerearecentă a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută aeliberat probabil 1,2 mld. de euro băncilor.

Emisiunea va fi intermediată de cele 12 bănci care acţionează cadealeri primari pe piaţa titlurilor de stat, iar prin intermediulacestora vor putea să participe la licitaţie atât investitoriinstituţionali, cât şi clienţi individuali. Titlurile vor putea fitranzacţionate ulterior atât pe piaţa secundară administrată de BNR(prin sistemul SaFir), cât şi prin intermediul Bursei de ValoriBucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO