Bănci și Asigurări

ING vrea sa creasca prin forte proprii: banca si asigurari mana in mana

21.02.2003, 00:00 25

ING Bank Romania si ING Nederlanden si-au afisat ieri pentru prima data in mod public integrarea intr-un grup de servicii financiare, prezentandu-si impreuna rezultatele pe 2002 si proiectele pentru 2003. Este pentru prima data de la infiintarea in 1994 cand sucursala bancara din Romania a ING Group isi face publice rezultatele financiare anuale
tinta ING este sa devina cel mai important furnizor de servicii financiare integrate pe piata romaneasca, pentru clientii-companii si, din ce in ce mai mult, pentru clientela de retail.

Retail fara sucursale traditionale
ING Bank va continua in acest an sa-si dezvolte prezenta locala intr-o combinatie banca-firma de asigurari, care sa-i usureze intrarea pe piata produselor de retail.
 Expansiunea pe piata produselor si serviciilor pentru persoane fizice si companii mici se va baza in mare masura pe reteaua de distributie a companiei de asigurari ING Nederlanden. ING Bank detine in prezent o cota de 5% din piata bancara romaneasca.
"In mod cert vrem sa continuam o strategie de dezvoltare din resursele proprii pe piata de retail", a declarat ieri Jan Op de Beeck, presedintele ING.
Strategia va fi sustinuta de o platforma IT care urmeaza sa devina operationala in trimestrul al patrulea al acestui an. Aceasta ar trebui sa permita o crestere rapida a retelei de servicii de retail, mult mai eficienta decat in cazul dezvoltarii unei retele clasice de sucursale bancare. Practic, ING va incerca sa inlocuiasca sucursala traditionala, care implica o serie de costuri fixe, cu agentii complet informatizate, Internetul devenind astfel canal principal de distributie a produselor.
In prezent, ING Bank are 13 agentii bancare. "Cheia dezvoltarii pe retail va fi distributia. Avem deja o forta de vanzari importanta pe asigurari, ne trebuie una si pe retail bancar", spune de Beeck.
ING Bank a incheiat anul trecut cu un profit brut de 26,8 milioane de euro, aproape similar celui din 2001. Veniturile totale au crescut insa cu 4,6%, ajungand la 52,5 milioane de euro. Este pentru prima data cand ING i da publicitatii rezultatele financiare, mentionand ca imaginea bilantului nu este completa din cauza statutului de sucursala al bancii.
In sistemul bancar romanesc ING se afla pe locul cinci din punct de vedere al activelor bancare si pe locul trei din punct de vedere al creditelor catre sectorul privat.
Misu Negritoiu, director general adjunct al ING spune ca banca a dublat anul trecut creditul in lei acordat clientilor-companii, urmand orientarea pe care BNR o promoveaza in politica de creditare a bancilor. ING Bank a inregistrat in 2002 o crestere de 15,2% fata de 2001 a volumului total al creditelor pentru persoane juridice, care a ajuns la 373,3 milioane de euro.
"Statutul juridic de sucursala ne permite sa fim mai implicati in creditare pentru ca nu suntem limitati de restrictiile de expunere la credite raportata la capitalul social sau de expunere fata de un anumit client, impuse de BNR, in cazul nostru fiind considerata expunerea la nivel de grup", spune Negritoiu.
ING sustine ca solutia optima pentru majoritatea companiilor de pe piata romaneasca, dar si pentru persoanele fizice, este creditul in lei si nu in valuta, acesta din urma implicand nevoia acoperirii riscului valutar.
Depozitele atrase de banca anul trecut, interbancare si de la clienti, au insumat 430,8 milioane de euro.
 "Ne intereseaza in primul rand activitatea bancara si mai putin dimensiunea activelor. Nu avem ambitii de crestere nerealista. Suntem constienti ca BCR si BRD sunt greu de ajuns", a declarat Negritoiu.
La sfarsitul anului trecut ING Bank avea active totale de 673,4 milioane de euro, nivel aproape constant comparativ cu 2001.
Misu Negritoiu spune ca ING este si una dintre cele mai importante banci de investitii care opereaza in Romania, intermediind in ultimii trei ani finantari de peste doua miliarde de dolari. 
Banca si-a propus, pentru acest an, sa lanseze noi produse si o crestere moderata a activitatii.
Misu Negritoiu a aratat ca ING se va orienta pe dezvoltarea produselor derivate, si cele specifice pietei de capital, introducerea factoringului si a leasingului financiar, precum si pe extinderea produselor electronice. (razvan.voican@zf.ro)

Nederlanden a trat pe profit
ING Nederlanden Asigurari de Viata a anuntat ca a incheiat anul trecut pe profit, dupa cinci ani de pierderi. 
"Datorita investitiilor- de 29 milioane $ pana acum - ING Nederlanden a avut pierderi programate in primii ani de functionare. Asigurarile de viata sunt o afacere pe termen lung, care presupune un consum mare de resurse financiare initial. Suntem multumiti ca am trecut pe profit la doar cinci ani de la infiintare", a spus Violeta Ciurel, director general al ING Nederlanden.
Cea mai parte a profitului - adica 70-80% - a provenit din activitatea de baza,  mai spus Ciurel, iar restul din investitii.
Compania a avut anul trecut incasari din prime brute de 79,3 milioane euro, in crestere cu 79% fata de anul anterior, si venituri din investitii de 17,1 milioane euro, cu 35% mai mult fata de anul anterior. Veniturile totale au ajuns asfel anul trecut aproape de 100 milioane euro, ceea ce situeaza compania pe unul din primele trei locuri din acest punct de vedere de pe piata asigurarilor (viata si generale).
Datele pe intreaga piata nu sunt disponibile, dar compania estimeaza ca a revenit la o cota de piata de 60% anul trecut, dupa ce in 2002 ponderea sa pe piata asigurarilor de viata scazuse la 52%. "Conform unor date preliminare, piata asigurarilor a fost anul trecut - exprimata in termeni de prime brute incasate- de circa 130 milioane $-, ceea ce ne aduce la o cota de piata de 60%", a spus Ciurel.
Intrata pe piata in 1997, pe cand piata asigurarilor  de viata era de doar 11 milioane $, adica de zece ori mai mica decat acum- compania si-a "creat" practic piata, in conditiile in care a investit masiv si nu a avut la inceput concurenta unor companii multinationale de aceeasi anvergura. Astfel, a ajuns rapid lider de piata - in 1999, cu o cota de 47%-, iar in anul urmator la 60%. In ultimii trei ani insa, si alti mari actori ai pietei internationale a asigurarilor au luat piata romaneasca in serios: AIG Life, Aviva, Generali, Allianz, astfel incat lupta este mult mai dura.
O parte din cresterea incasarilor de anul trecut se datoreaza si asigurarilor de grup, iar noile norme emise de Ministerul Finantelor (care asimileaza salariilor veniturile angajatilor din prime suportate de angajatori) vor afea efecte asupra vanzarilor acestui produs.
"Aceste norme pun restrictii foarte puternice in ceea ce priveste gama de servicii de asigurare destinate companiilor. Sper ca se va mai reveni din acest punct de vedere, desi noi am avut in vedere ca aceasta reglementare va trebui sa apara la un moment dat, astfel incat nu le-am mai inclus in calculele noastre", a mai spus Ciurel.
ING Nederlanden a lansat anul trecut asigurari de viata individuale care prevad acoperirea pe termen scurt a cheltuielilor majore in cazul interventiilor chirurgicale si a spitalizarii, anuitati (pe care detinatorii de contracte de pensii suplimentare le primesc cand aceste contracte sunt epuizate) si al treilea plan financiar pentru copii-Major Unit Linked.
Compania a fost prima care a lansat pe piata romaneasca produsul Unit-Linked (o combinatie de asigurare cu investitie, in care o parte din prima merge in fonduri administrate de ING Nederlanden), care este acum disponibil in lei si in valuta. Aduse pe piata ca o posibilitate de protectie fata de devalorizarea leului fata de valutele straine, unit-linked-urile in dolari sau euro au avut insa o evolutia mai slaba decat ale celor in lei pana acum, din cauza caderii burselor internationale. Ca urmare, majoritatea cumparatorilor de unit-linked prefera acum investitiile in lei. Unit-linked mai ofera acum si Aviva si Allianz-tiriac. Compania va ajunge in curand la 300.000 de polite vandute. ING Nederlanden are 2.500 de consultanti, 32 de agentii si 69 de sedii in tara. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO