Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen, avertizează: Băncile din România sunt supraexpuse pe datoria publică

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen, avertizează: Băncile din...
19.11.2018, 00:07 1361

Băncile de pe piaţa românească sunt „supraexpuse“ pe datoria publică, plasând România pe podium în Uniunea Europeană (UE), cu a doua cea mai mare pon­de­re din activele bancare, de peste 22%, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Datoria publică a crescut foarte mult în perioada crizei. O pondere de 60% a datoriei publice în PIB nu tre­buie să fie un reper pentru România în faza noastră de dez­vol­tare, având în vedere şi fap­tul că nu ar avea cine să finan­ţeze o asemenea datorie publică. Băncile sunt deja supra­ex­puse pe datoria publică, având a doua cea mai ma­re pon­dere din activele bancare la nivel european“, a decla­rat el, care este şi economis­tul-şef al Raiffeisen Bank.

Ponderea în total active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone şi a creditelor acordate de acestea sectoru­lui guvernamental a depăşit în ultimii ani pragul de 20%, plasând Ro­mânia pe locul doi în topul euro­pean, după Ungaria. România este urmată în clasa­mentul euro­pean de Polonia, Croaţia şi Italia, care au ponderi ale expu­nerii băncilor faţă de sectorul guverna­mental de peste 15%.

Cele mai mici expuneri faţă de stat sunt înregistrate de băncile din Marea Britanie, Irlanda şi Luxemburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO