Bănci și Asigurări

Oana Preda, Director People Management and Culture, UniCredit: Bankingul se schimbă, tehnologia se schimbă, deci categoric în interiorul băncilor sunt profesii diferite. Nu poţi fără comercial, fără partea din spate legată de risc management şi nu poţi fără tehnologie

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 2

Oana Preda, Director People Management and Culture,...

Autor: Mircea Nica

27.06.2023, 16:32 324

Bankingul se schimbă, tehnologia se schimbă, deci categoric în interiorul băncilor sunt profesii diferite. Nu poţi fără comercial, fără partea din spate legată de risc management şi nu poţi fără tehnologie, a spus Oana Preda, Director People Management and Culture, UniCredit, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

“Cred că UniCredit şi nu doar UniCredit are nevoie de toate tipologiile. Nu poţi fără comercial, fără partea din spate legată de risc management şi nu poţi fără tehnologie. Eu aş zice că sunt toate prezente cu provocările de rigoare. Pe partea de IT avem concurenţă cu companiile de tehnolgoie. Cu colegii din celelalte bănci şi neobancile ne întâlnim la partea legată de profesiile strict din zona comercială şi advisory şi bineînţeles că avem şi zona de back office”, a mai adăugat Oana Preda.

Ce a mai spus Oana Preda, Director People Management and Culture, UniCredit:

♦ Cred că este important să se înţeleagă care este responsabilitatea unei bănci şi a oamenilor care lucează acolo. Ca să ajungi la nivel de management trebuie să înţelegi cum funcţionează o bancă. Aceste cerinţe cu număr de ani se referă în special la funcţiile cheie, la poziţiile de management cu influenţă în zona riscului şi zona de directorat.

♦ Avem angajaţi noi care stau cu noi multă vreme aşa cum se întâmplă să avem şi tineri care pleacă imediat. Sunt de cele mai multe ori nou veniţi de pe băncile şcolii care nu au răbdare să treacă prin procesul de învăţare, dar surpriza frumoasă este că tânăra generaţie aduce foarte multe talente şi foarte multe abilităţi de care cred că avem nevoie.

♦ Vorbind despre bănci tradiţionale, entuziasmul tinerilor de astăzi şi dorinţa de a aduce acest suflu nou zic eu că este un mare avantaj. Noi am investit foarte mult în programele de internship şi am găsit o variantă de a crea o microcomunitate, iar procesul lor de recrutare este unul care îi integrează relativ uşor în colectivitate. Pentru colegii seniori a fost de asemenea un avantaj pentru că şi ei au o satisfacţie în a-I creşte pe noii învăţăcei.

♦ Depinde foarte mult în ce echipe vin, depinde în ce stadiu al studiilor se află ei. De exemplu, sunt tineri care aleg să facă un master în afară şi înainte de asta vor să aibă un job în care să înţeleagă şi să nu meargă cu totul fără nici un fel de experienţă. Pe de altă parte avem şi tineri care vor să rămână în România, care vor să lucreze în bancă, iar sistemul bancar cred că are multe de oferit. Oportunitatea care îi atrage este că au pot să înveţe şi să experimenteze mergând în departamente şi arii diferite astfel încât să îşi completeze imaginea cu ce vor să facă mai departe.

♦ În acelaşi timp noi trebuie să ne setăm aşteptările. Eram obişnuiţi cumva ca pe un rol să stai 2-3 ani înainte să promovezi sau să faci o mişcare laterală. Cred că acest lucru s-a schimbat foarte mult, iar după 6-9 luni cred că trebuie să aibă ocazia şi noi să avem flexibilitatea să oferim oportunităţi diferite de job.

♦ Cred că cumva anul critic a fost anul 2022, care a urmat după criza pandemică şi coroborat cu contextul inflaţionist, oamenii au încercat cumva să îşi securizeze locul de muncă. Au mai fost semnale pe zona tehnologică, în care foarte multe mari companii au anunţat concedieri sau reduceri de număr de locuri de muncă şi cumva un val era aşteptat în Europa. Acum, dacă mă gândesc la tineri, noi avem legătură cu interni care au mers la studii în străinătate, dar care vor să se întoarcă. Au fost la noi în practică şi vor să revină. Cred că acesta este un semnal pozitiv pentru România că aceşti tineri se întorc.

@De asemenea, cred că este important pentru ei să lucreze în bănci şi companii internaţionale. Noi facem parte dintr-un grup internaţional, european şi avem multe proiecte în care colegii noştri sunt implicaţi împreună cu alte ţări în astfel de proiecte. Atunci este o oportunitate pentru ei, nu neaparat să se mute acolo, ci să experimenteze variante de lucru, proiecte moderne împreună cu colegi din alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO