Bănci și Asigurări

Parlamentul cipriot a respins planul financiar de salvare propus de UE care prevedea impozitarea depozitelor bancare. Întrebarea este ce urmează după asta

Parlamentul cipriot a respins planul financiar de salvare...

Autor: Claudia Medrega, Mihai Draghici

19.03.2013, 20:32 2619

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro, potrivit AFP.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anticipat că Parlamentul va respinge legislaţia referitoare la taxa pe depozite bancare, o condiţie a ajutorului financiar din partea zonei euro.

O astfel de decizie ar putea aduce statul în situaţia unei încetări a plăţilor (default) şi chiar la părăsirea zonei euro.

În condiţiile respingerii taxării depozitelor liderii europeni ar putea lua în calcul o creştere a presiunii asupra Ciprului, după cum a declarat un oficial european pentru Bloomberg. Printre măsurile posibile se numără tăierea acesului băncilor locale la sistemul de lichiditate de urgenţă al Băncii Centrale Europene.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat, sâmbătă, un acord pentru susţinerea financiară a Ciprului. Înţelegerea încalcă, însă, principiul că economiile deponenţilor sunt de neatins. Ţările din zona euro ar trebui să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 ml.d euro, dar numai dacă guvernul strânge 5,8 mld. euro prin aplicarea unei taxe pe depozitele bancare.Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Proiectul a fost respins cu 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi niciun vot favorabil. "Proiectul a fost respins", a declarat preşedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru.

Miile de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Parlamentului şi-au exprimat satisfacţia pentru acest vot.

Principalul partid de guvernământ, Mişcarea Democrată, anunţase că se va abţine de la vot. Mişcarea Democrată controlează 20 din cele 56 de locuri din Parlament şi guvernează împreună cu Partidul Democrat, care are 8 locuri. Celelalte partide mari, Partidul Comunist şi Partidul Verde, se opun opun taxei.

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marţi, că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei. "Avem un plan B", a spus el.

Ministrul de Finanţe al Republicii Cipru şi-a prezentat demisia în contextul problemelor legate de adoptarea legislaţiei privind taxa bancară, dar aceasta nu a fost încă acceptată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO