Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor a ajuns la aproape 450 de milioane de euro in primul trimestru

24.05.2006, 00:00 13

Companiile de asigurare de pe piata romaneasca au subscris prime brute totale in valoare de 446,4 mil. euro (1,58 mld. lei) in primele trei luni ale anului, a declarat ieri Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cadrul Forumului International de Asigurare Reasigurare 2006 de la Sinaia.

"Datele preliminare de pe primul trimestru confirma tendinta de crestere a pietei, intrucat primele brute din primele trei luni reprezinta 35% din totalul celor realizate de piata in 2005", a spus presedintele CSA.

Segmentul asigurarilor generale a reprezentat peste 82% din volumul pietei din primul trimestru, adica 367,1 milioane de euro, in timp ce politele de viata au adus companiilor de asigurare prime brute subscrise de 79,3 mil. euro. Numarul politelor de asigurare aflate in vigoare la finele primului trimestru al anului era de 12,3 milioane, a precizat Crisan.

In acelasi timp, volumul indemnizatiilor brute platite de catre asiguratori (exclusiv sumele de rascumparare) a fost de 168 de milioane de euro (595 de milioane de lei), dintre care aproape 95% au fost platite pe segmentul asigurarilor generale.

Anul trecut, piata asigurarilor a avut o valoare de 1,22 mld. euro (4,415 mld. lei), dintre care primele burte subscrise din asigurari directe au reprezentat 1,21 mld. euro. Segmentul asigurarilor generale a totalizat prime brute subscrise in valoare de 926 mil. euro (peste 74% din piata), restul de 286 milioane de euro provenind din activitatea de asigurare de viata, a mai spus seful CSA, prezentand in premiera datele definitive despre piata in 2005.

Cresterea in euro a pietei asigurarilor din 2005 a depasit ritmul de 40%, dar in termeni reali a fost de numai 17,5%, mai accelerata in segmentul de viata (plus 28,1%) decat in cel de asigurari generale (plus de numai 14,6% in termeni reali).

In schimb, indemnizatiile brute platite de asiguratori catre clienti in 2005 s-au ridicat la 486 milioane de euro, in crestere reala mai rapida decat volumul primelor brute subscrise, adica 23,5%. Circa 459 de milioane de euro au reprezentat indemnizatii platite pe segmentul asigurarilor generale, in timp ce indemnizatiile platite pentru polite de viata au fost de 27 de milioane de euro.

In 2005, gradul de penetrare a pietei asigurarilor (ponderea primelor brute subscrise in Produsul Intern Brut) a fost de 1,54%, fata de 1,46% in 2004. In acelasi timp, densitatea asigurarilor (volumul primelor pe cap de locuitor) a fost de numai 57 de euro pe locuitor, a mai spus Crisan.

Asigurarile generale au continuat sa fie dominate anul trecut de politele de asigurare auto (cu o pondere de 39% a politelor facultative Casco si de 28% a politelor de asigurare de raspundere civila auto - RCA), urmate de politele de asigurare de credite. In schimb, pe segmentul de viata au continuat sa domine politele clasice de viata, anuitati si de viata suplimentare, cu o pondere de 60%, urmate de asigurarile cu componenta investitionala de tip unit-linked, cu o pondere de 35% in segmentul life.

Astfel, companiile de asigurare au ajuns anul trecut sa administreze active in valoare de aproape 1,75 miliarde de euro, in crestere in termeni reali cu aproape 25% comparativ cu 2004, iar rezervele tehnice brute constituite de companiile de profil au atins 1,12 miliarde de euro.

In 2005, 31 dintre cele 38 de companii de pe piata au inregistrat profit net, care a totalizat 38,6 milioane de euro (140 milioane de lei), in crestere reala de 6,5% fata de 2004. Numarul companiilor care au inregistrat pierderi s-a redus anul trecut de la 14 la 11, dar volumul total al pierderilor a crescut cu circa 33% in termeni reali, pana la 27,6 milioane de euro (aproape 100 de milioane de lei).

"Principalele cauze ale pierderilor au fost daunalitatea in crestere la asigurari generale, in special pe segmentul auto si dezvoltarea de catre anumite companii a unor noi linii de business", a explicat in final Nicolae Crisan.

Cat priveste piata intermedierilor in asigurari, aceasta a totalizat anul trecut prime brute intermediate de 246 milioane de euro, pentru care intermediarii au incasat comisioane in valaoare de 41 de milioane de euro.

"Ponderea intermedierilor in totalul pietei asigurarilor a depasit usor 20%", a spus Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). El a precizat ca volumul intermedierilor a crescut in 2005 cu peste 45% in euro, dar gradul de intermediere a crescut foarte usor (de la 19,3% in 2004 la 20,1% in 2005) din cauza avansului asemanator consemnat de piata asigurarilor.

"Se pare ca asistam in prezent la o plafonare a gradului de intermediere, desi unele firme din piata au inregistrat anul trecut cresteri ale afacerilor de 200% si chiar 300%", a mai spus Andriescu.

In prezent, pe piata intermedierilor in asigrari activeaza peste 300 de companii, dintre care Andriescu afirma ca "prea putini sunt brokeri de asigurare in adevaratul sens al cuvantului". Marea majoritate a intermediarilor colaboreaza de fapt cu o singura societate de asigurare, fiind un fel de agenti ai acesteia, a mai spus el.

"Din acest motiv, am discutat cu domnul Crisan si este posibila introducerea unei reglementari care sa oblige intermediarii in asigurari sa colaboreze cu cel putin doua societati de asigurare", a conchis Andriescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO