Bănci și Asigurări

Piata locala a asigurarilor private de sanatate, aproape 5 mil. euro

16.11.2006, 18:52 17

Piata asigurarilor private de sanatate este evaluata la aproape 5 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei de asigurari Interamerican.
"Aproximativ 20% din cifra de afaceri a companiei este reprezentata de asigurarile de sanatate, procent relativ scazut, insa ne-am propus sa devenim lideri pe acest segment", a spus Mircea Oprescu, directorul departamentului de sanatate din cadrul Interamerican.
Interamerican estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 20 mil. euro.
Reprezentantii Interamerican spun ca avansul pe segmentul de asigurari de sanatate a fost determinat in principal de abonamentele facute de companii, in conditiile in care subscrierile persoanelor fizice ar trebui sa sustina cresterea acestei piete.
Cu toate acestea, business-ul companiilor de profil pe acest segment este ingreunat de lipsa unui pachet de servicii de baza, in functie de care companiile ar putea sa-si calibreze ofertele.
"Legea 212 din 2004 prevedea trei tipuri de asigurari: complementare, suplimentare, si substitutive. Legea privind reforma in sanatate a eliminat insa ultimul tip de asigurari, insa se incearca in acelasi timp si integrarea asigurarilor suplimentare in asigurari complementare", a spus Mircea Oprescu. Totodata, Timo von Voorden, presedintele Interamerican, sustine ca pentru a dezvolta acest pachet de baza, Guvernul trebuie sa "ia decizii dure", dar ca acest lucru este esential pentru dezvoltarea pietei asigurarilor private de sanatate.
"Guvernul trebuie sa creeze legi astfel incat asigurarile private sa fie accesibile tuturor si sa gaseasca un echilibru atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companiile din piata", sustine presedintele Interamerican.
Reforma in sistemul sanitar, a continuat acesta, nu se poate produce intr-un an. "Este nevoie de cateva decenii."
Pachetul de baza, sustine el, ar trebui sa fie dezvoltat luandu-se in considerare numai criterii de ordin tehnic. El ar putea sa cuprinda atat "o lista negativa", cat si una "pozitiva", de servicii la care asiguratii din sistemul public au acces sau nu.
Interamerican a inceput sa vanda polite de asigurare de sanatate la mijlocul anului trecut si a incheiat contracte in valoare de circa 500.000 de euro pana la sfarsitul anului.
Interamerican, alaturi de Medisystem, fac parte din grupul Eureko. Medisystem a deschis, la mijlocul anului trecut, in Bucuresti, spitalul privat Euroclinic, in urma unei investitii de circa 10 mil. euro. Medisystem are o retea de clinici care va acoperi toata tara pana la sfarsitul anului.
In prima jumatate a acestui an, Interamerican a avut subscrieri totale de 8,05 mil. euro. Pe segmentul de asigurari generale, primele brute subscrise ale companiei au scazut cu 8% fata de prima jumatate din 2005, pana la 4,2 mil. euro.
Reprezentantii companiei au explicat aceasta scadere prin coborarea nivelului subscrierilor la asigurarea auto obligatorie RCA. In schimb, asigurarile de locuinte au crescut cu peste 44%, pana la o pondere de 22% in portofoliul de asigurari generale al firmei.

Piata asigurarilor private de sanatate
Valoare de aproape 5 milioane de euro
A inceput sa prinda contur in ultimii doi ani
Companii care vand asigurari de sanatate: Aviva, Interamerican, Allianz-Tiriac, Asiban, Generali, RAI, Asirom
Activitatea este ingreunata de lipsa unui pachet de servicii medicale de baza

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO