Bănci și Asigurări

Raiffeisen a avut al doilea profit in RAS de pe piata

23.03.2010, 23:07 30

Raiffeisen Bank a incheiat anul trecut cu un profit net de 74mil. euro dupa standardele internationale de raportare, dublareaprovizioanelor provocand o scadere de 55% fata de castigul recordinregistrat in 2008.

In contabilitatea romaneasca (RAS), profitul net s-a situat la68 mil. euro (288 mil. lei). Astfel, Raiffeisen a obtinut al doileaprofit ca marime in RAS de pe piata, dupa BRD, cu 792 mil. lei, siinaintea BCR, liderul pietei dupa active, cu 237,97 lei. UniCredit,a sasea banca dupa active, a avut un profit de 236 mil. lei.

Dupa activele din bilantul local, Raiffeisen a coborat pe locul7 pe piata, cu 4,69 mld. euro, in conditiile in care a externalizatcredite de 1,5 mld. euro.

"De-abia in astfel de perioade dificile se face diferentiereaintre banci. Poti sa ai o cota de piata mare dupa active, dar multmai mica dupa profit sau chiar sa intri pe pierdere. Noi avem ocota destul de mare la profit si o solvabilitate foarte buna, de14,2%, asa ca nu avem nevoie de majorare de capital", a declaratSteven van Groningen, presedintele bancii. Mai mult, el spune cabanca va plati dividende de 30 mil. euro, desi admite ca eneobisnuit intr-o perioada de criza. Banii vor fi incasati practicde holdingul austriac Raiffeisen International, care detine 99,49%din actiuni si care se pregateste sa fuzioneze cu RaiffeisenZentralbank, actionarul sau majoritar, pentru a rezolva problemelede finantare ale intregului grup.

Van Groningen sustine ca dificultatile din Austria nu afecteazaafacerile bancii locale. "Suntem intr-o pozitie de lux: nu cerembani actionarului, ci dam dividende. Ne putem sustine dezvoltareadin profitabilitatea proprie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO