Bănci și Asigurări

Raiffeisen lupta sa-si conserve cota de piata

31.03.2006, 00:00 34

Raiffeisen Bank si-a consolidat anul trecut pozitia a treia in sistemul bancar si o va pastra cel putin si in 2006 in conditiile in care fuziunea UniCredit/ HVB/Tiriac s-ar putea prelungi pana in 2007.

Cu active de peste 3 mld. euro, Raiffeisen are un avans de peste un miliard de euro fata de actuala ocupanta a locului patru, ING Bank, respectiv de circa 500 mil. euro fata de HVB/Tiriac, care ar urma sa urce pe aceasta pozitie o data cu incheierea fuziunii la inceputul toamnei.

In acelasi timp, Raiffeisen se afla la peste 2 mld. euro in urma BRD-SocGen, ocupanta locului al doilea pe piata dupa valoarea activelor.

De asemenea, performanta Raiffeisen este mult mai slaba decat cea a BRD in privinta rentabilitatii capitalului, inregistrand un ROE de 21,8% fata de 38% la BRD, insa sta mai bine la acest capitol decat BCR, liderul pietei, pentru care ROE a fost in 2005 de 18,8%.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, afirma ca banca se va concentra in perioada urmatoare pe conservarea cotei de piata, insa obiectivul pe termen lung este de extindere a acesteia.

"Nu mai avem oportunitatile de crestere de acum doi ani. Ramane de vazut ce se intampla la concurenta, insa noi nu vom accepta sa platim oricat pentru a ne mari cota, chiar daca altii vor fi dispusi sa o faca", spune seful Raiffeisen.

El considera ca banca are deja o masa critica, numarul clientilor depasind doua milioane, in conditiile in care numarul unitatilor a ajuns la 215. Asemenea tuturor jucatorilor, Raiffeisen va continua sa investeasca pentru extinderea retelei, pana la 255 de unitati.

"O sa ne specializam din ce in ce mai mult pentru fiecare tip de client", a declarat Steven van Groningen, dand exemplul centrelor de afaceri pentru clienti companii sau unitatile dedicate creditelor imobiliare.

Si pentru anul acesta banca a programat investitii de aproape 30 milioane de euro. Cat priveste structura de grup din jurul bancii, Van Gronigen spune ca are asteptari mari de la Raiffeisen Asset Management, divizie care urmeaza sa-si inceapa operatiunile. De asemenea, el asteapta imbunatatirea performantelor unui alt jucator afiliat, Raiffeisen Banca pentru Locuinte.



Nu multi ar plati un miliard de euro pentru CEC

"Vom depune o oferta pentru CEC", a reconfirmat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. El nu crede insa "ca vor fi multi care sa plateasca un miliard de euro" pentru preluarea bancii. ZF a scris la inceputul saptamanii ca valoarea CEC depaseste un miliard de euro.

"Nu putem investi sume uriase in conditiile in care clientii CEC nu-si permit sa plateasca pentru produse scumpe care sa permita recuperarea investitiei", sustine Van Groningen. El considera ca in cazul in care se va pune accentul pe pret, cumparatorul va fi nevoit sa se concentreze tot pe orase mari si clienti cu bani, ceea ce ar schimba profilul CEC de banca apropiata de zonele cu venituri scazute.

Unul din concurentii cei mai agresivi ai Raiffeisen se anunta a fi OTP, care are mare nevoie de o achizitie pentru a-si intari pozitia pe piata locala si in regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO