Bănci și Asigurări

Seful Groupama: Nu regret ca am platit o suma imensa pentru achizitiile pe care le-am facut

Seful Groupama: Nu regret ca am platit o suma imensa pentru achizitiile pe care le-am facut
15.03.2009, 15:24 27

Denis Rousset, seful operatiunilor locale ale francezilor de la Groupama, care au investit o jumatate de miliard de euro pentru a intra direct pe locul trei pe piata locala a asigurarilor, spune intr-un interviu acordat ZF ca nu regreta suma imensa platita, chiar daca acum pretul activelor a scazut foarte mult.

Francezii au platit peste 450 mil. euro in ultimul an si jumatate pentru achizitia BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia, din care 350 mil. euro numai pentru Asiban in aprilie 2008, o suma-record pentru piata asigurarilor si cea mai mare tranzactie a anului trecut. Ulterior, au mai investit peste 40 mil. euro ca aporturi de capital la asiguratori, iar anul acesta vor mai cheltui cateva zeci de milioane.
"Sunt multi cei care imi spun ca, daca as mai fi asteptat sase luni, as fi platit mult mai putin pentru Asiban. Nu ne-am imaginat ca va aparea criza imediat dupa achizitie, dar nu regret ca am platit acest pret, pentru ca, daca nu faceam acest lucru, nu mai eram aici, cumparau altii compania. Daca ar fi sa facem din nou achizitia, am face la fel", a declarat Rousset, 43 de ani, in primul interviu acordat presei dupa intrarea pe piata locala. Este mai bine sa cumperi inainte de criza decat sa stai sa astepti sa coboare preturile, pentru ca atunci nu mai este nimic de vanzare, chiar daca totul e ieftin, spune francezul. "Un investitor care asteapta sa scada preturile nu mai are surse de crestere a afacerilor in criza pentru ca, desi activele sunt ieftine, ele nu sunt de vanzare. In schimb, daca ai cumparat inainte de criza, poti lucra la imbunatatirea eficientei si la cresterea organica, esti intr-o situatie mult mai buna".
Daca Asiban nu ar fi fost preluata de Groupama, altcineva ar fi cumparat-o imediat, deoarece, contrar a ceea ce s-a vehiculat pana acum in piata, francezii nu au fost singurii care le-au oferit suma-record de 350 mil. euro celor patru banci actionare (BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO