Bănci și Asigurări

Surpriză: inflaţia a coborât în ianuarie la un nou minim istoric în ciuda eliminării subvenţiilor la căldură

Surpriză: inflaţia a coborât în ianuarie la un nou minim istoric în ciuda eliminării subvenţiilor la căldură

Autor: Mihaela Claudia Medrega

14.02.2012, 00:06 744

Inflaţia anuală a continuat să scadă în prima lună a acestui an şi a atins un nou minim istoric, de 2,72%, sub nivelul anticipat de piaţă, de 3%, în condiţiile în care în ianuarie preţurile de consum au crescut cu 0,36%.

Unii analişti apreciază că trendul dezinflaţionist favorizează continuarea de către BNR a ciclului de relaxare a politicii monetare.

Uşoare ieftiniri s-au înregistrat în ianuarie la unele alimente de bază, la medicamente, dar şi în cazul energiei termice, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Surprinzător, în ciuda eliminării subvenţiei de la bugetul de stat, tarifele la energie termică au scăzut cu 1,2%. Unele estimări indicau faptul că eliminarea subvenţiei acoperite de la bugetul de stat pentru energia termică ar putea genera creşterea facturii populaţiei pentru încălzire şi apă caldă cu până la 60%, în funcţie de capacitatea primăriilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.

La categoria mărfurilor alimentare scăderi modice ale preţurilor, de sub 1%, s-au înregistrat la făină, cartofi, ouă şi miere de albine.

La polul opus, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, din nou, la combustibili, cu 1,16%, şi la tutun, unde creşterea a fost de aproape 1%. Şi în cazul fructelor proaspete s-a înregistrat o creştere a preţurilor de circa 1%.

Cea mai recentă prognoză a BNR indică atingerea unui minim al inflaţiei la sfârşitul lunii martie, când rata anuală este estimată la 2%.

Banca centrală a reuşit în 2011 să atingă ţinta de inflaţie pentru prima dată în ultimii cinci ani, iar unii analişti cred că există şanse ca obiectivul să fie atins şi în 2012. BNR şi-a majorat recent prognoza de inflaţie pentru anul acesta de la 3% la 3,2%, ţinta rămânând la 3%.

Începând cu luna noiembrie 2011, banca centrală a dat semnalul începerii unui ciclu de relaxare a politicii monetare, care să ajute economia să iasă de sub ameninţarea recesiunii, reducând dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o îngheţată la 6,25%. În ianuarie 2012, banca centrală a operat o nouă ajustare a dobânzii de politică monetară până la 5,75%, pentru ca în februarie să ajusteze încă o dată dobânda-cheie la 5,5%.

Analiştii Citibank se aşteaptă ca BNR să reducă dobânda - cheie cu încă un sfert de punct procentual la şedinţa de politică monetară din 29 martie, având în vedere perspectivele pozitive de inflaţie.

"Credem că cifrele privind inflaţia din ianuarie cresc probabilitatea reducerii cu un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie la şedinţa din martie. Încă o reducere de un sfert de punct procentual este posibilă pe parcursul anului", se arată într-un raport al Citi.

Inflaţia s-ar putea situa anul acesta în intervalul de 2-4% ţintit de banca centrală, dar am putea vedea anumite presiuni pe partea preţurilor administrate şi a preţurilor alimentelor. Astfel, trendul de scădere a inflaţiei ar putea continua până în luna mai, potrivit analiştilor de la Citi.

Pe de altă parte, ING Bank face referire la un sondaj care arată că analiştii se aşteaptă ca Banca Naţională să menţină dobânda-cheie neschimbată la urmă­toarea şedinţă de politică monetară, de la sfârşitul lunii martie.

Revizuirea în sus a prognozei de inflaţie pentru acest an şi declaraţiile recente ale viceguvernatorului Băncii Naţionale a României Cristian Popa legate de faptul că în prezent condiţiile monetare sunt adecvate reduc probabilitatea ca perspectivele partici­panţilor din piaţă să se ajusteze semnificativ, în viziunea ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO