Bănci și Asigurări

Ungaria simte deja din plin impactul coronacrizei

Ungaria simte deja din plin impactul coronacrizei

Autor: Catalina Apostoiu

24.03.2020, 00:05 30473

Deşi epidemia de coronavirus este de-abia la început în Ungaria, impactul economic brutal al acesteia este deja re­simţit la nivel local, scrie Hungary Today.

Turismul a devenit nonexistent, industria auto, de im­por­tanţă strategică pentru ţară, îşi suspendă activitatea, industria ospitalităţii este în ruină, iar magazinele mai mici care nu comercializează alimente se luptă să supravieţuiască.

Deşi guvernul se aşteaptă ca sute de mii de unguri să intre în şomaj, dacă situaţia actuală se prelungeşte numărul acestora s-ar putea ridica la milioane.

În contextul pandemiei, guvernul ungar a adoptat măsuri economice ferme, iar acestea vor avea un impact serios asupra sistemului bancar şi bugetului central. Săptămâna trecută, guvernul a decis suspendarea plăţilor în contul dobânzilor pentru persoane şi companii până la sfârşitul anului şi amânarea anumitor plăţi în contul creditelor. Noi re­glementări speciale sunt de-acum aplicate în turism, industria ospitalităţii, divertisment, jocuri de noroc, evenimente.

La începutul acestei săptămâni, guvernul Ungariei a anun­ţat că va lansa noi măsuri de susţinere a companiilor şi va suspenda evacuările, potrivit Reuters. Peste 80.000 de companii mici vor fi scutite de plata taxelor până după criză, cât şi com­paniile de presă care au de suferit de pe urma scăderii veni­turilor din publicitate, a anunţat premierul ungar Viktor Or­ban. Ca urmare a măsurilor introduse, forintul a atins un minim record de mai multe ori săptămâna trecută.

Majoritatea sectoarelor economice sunt deja afectate. Primul este cel al turismului. Situaţia acestuia nu a fost niciodată atât de dramatică, avertizează directorii agenţiilor de turism. Pe lângă turism, şi alte segmente ale industriei ospitaliere resimt din plin impactul pandemiei.

Mai multe companii din sectorul auto au anunţat că-şi închid fabricile.

Marile companii auto au o contribuţie de aproximativ 5-6% la PIB-ul ungar, iar contribuţia creşte la 8-9% dacă sunt incluşi furnizorii.

Totuşi, cel mai devastator efect este apariţia şomajului în masă, care poate avea un efect major asupra tuturor celorlalte sectoare.

ìSuntem într-o spirală descendentăî, a anunţat recent ministrul ungar de finanţe Mihaly Varga. Acesta a subliniat că din moment ce economia ungară este foarte dependentă de Germania, aceasta va avea serios de suferit de pe urma declinului celei mai mari economii europene.

Ministrul speră ca în ultimul trimestru al acestui an, odată cu întărirea economiei chineze, să se înregistreze o oarecare redresare.

 

Citiţi AICI Ziarul Financiar de vineri în format e-paper 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO