Burse - Fonduri mutuale

A venit si corectia la Petromidia

07.12.2004, 00:00 12

Dupa aprecierile din ultimele sedinte, actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat o corectie negativa de 0,9%. La nivelul cursului mediu, actiunile Petromidia au continuat sa inregistreze o apreciere.
Brokerii nu se mai asteapta la evolutii deosebite din partea actiunilor Rompetrol Rafinare pentru perioada urmatoare. "Pana la sfarsitul anului, aceste actiuni vor avea o evolutie relativ stabila, in jurul cotatiilor actuale" a declarat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Analistii se asteapta ca anul viitor castigurile aduse de actiunile companiilor petroliere sa fie mai mari decat cele aduse de societati precum SIF - urile sau bancile. "Randamentele asteptate din partea actiunilor companiilor petroliere ar trebui teoretic sa fie mai mari decat cele asteptate in cazul companiilor din sectorul financiar. Aceasta in conditiile in care titlurile societatilor petroliere sunt subevaluate comparativ cu cele ale societatilor din sectorul financiar" a precizat Nilas. Acesta a mai spus ca si actiunile Petrom sunt subevaluate, situatia economico - financiara a companiei trebuind sa se imbunatateasca semnificativ in conditiile schimbarii actionarului majoritar si a unui management performant. Dupa corectia negativa de vineri, actiunile Petrom au castigat ieri 3%, pretul la inchidere fiind de 3.100 lei/actiune.
Cu actiunile Rompetrol Rafinare s-au realizat tranzactii de 12,6 miliarde de lei (338.000 euro), in timp ce tranferurile care au implicat titlurile Petrom au insumat 15,2 miliarde de lei (406.000 euro). Actiunile Petromidia au facut si obiectul unei tranzactii speciale, prin care s-a transferat un pachet de 4 milioane de actiuni, la pretul de 896 lei/actiune. Valoarea acelei operatiuni a fost de 3,5 miliarde de lei (95.420 euro). In piata, actiunile Petromidia au fost cotate la inchidere la un pret de 880 lei/actiune.
O tranzactie speciala s-a facut si cu titlurile bancii Transilvania, prin care s-a transferta un pachet de 300.000 actiuni la pretul de 8.100 lei. Valoarea transferului a fost de 2,4 miliarde de lei (64.000 euro).  Ultima tranzactie din piata s-a realizat la 8.100 lei/actiune, in crestere cu 0,6%. Aceste actiuni a fost cele mai tranzactionate titluri din piata, cu un rulaj de 29,8 miliarde de lei (794.000 euro).
Anuntul lejat de majorarea de capital de la Impact nu a condus la o presiune la cumparare pe aceste titluri, aprecierea inregistrata de ieri de actiunile Impact fiind de 0,8%, dupa un castig vineri de 1,7%. "Ca perceptie de piata, in aceste momente, pretul actiunilor Impact este crescut comparativ cu situatia de acum cateva luni. A fost un interes foarte mare in noiembrie pe aceste titluri si pretul la care s-a ajuns este ridicat , dar nu atat de mult incat sa nu mearga in continuare in sus, mai ales ca tendinta de crestere la aceste actiuni este clara " a precizat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea d brokeraj Intercapital Invest. Acesta a mai spus ca este posibil ca actiunile sa fi fost urcate la preturile actuale de investitorii care au anticipat o majorare de capital la Impact, operatiune care de altfel a fost anuntata recent de conducerea companiei. Tranzactiile de ieri cu actiuni Impact au insumat 8,4 miliarde de lei (224.000 euro). Pretul la inchidere a fost de 6.150 lei/actiune.



Piata RASDAQ
Cel mai mare rulaj din sedinta de ieri, aproape 3 miliarde de lei (80.000 euro), l-au realizat actiunile producatorului de uleiuri si grasimi rafinate Argus Constanta. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile companiei nu au inregistrat fluctuatii importante, actiunile  companiei coborand cu 0,51%, la un pret minim de 38.800 lei/actiune care a fost si pret de inchidere.
Printre cele mai tranzactionate actiuni au revenit titlurile producatorului de imbracaminte Braiconf Braila, cu un rulaj de 1 miliard de lei (27.000 euro). Pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile companiei au pierdut 6,72%, ajungand la un pret la inchidere de 62.500 lei/actiune. Dupa evolutiile bune de la inceputul toamnei, titlurile Braiconf au scazut in ultima luna cu peste 20%.
La prima categorie, Socep Constanta se mentine pe pozitia de cea mai tranzactionata societate. Desi volumul nu s-a ridicat la nivelul sedintei anterioare,  ieri au fost tranzactionate 603.000 actiuni, in valoare totala de peste 1,7 miliarde lei (45.000 euro). Dupa revenirea inregistrata la finalul saptamanii trecute, ieri, toate cele 22 de tranzactii cu titlurile acestei societati s-au derulat la un pret de 2.820 lei/actiune, mai mare cu 0.71% fata de sedinta precedenta.
Actiunile producatorului de cabluri electrice si optice izolate Iproeb Bistrita au inregistrat o lichiditate foarte buna, cu un volum valoric de aproape 1 miliard de lei. Prin cele 79 de tranzactii efectuate s-au transferat 132.413 actiuni, reprezentand 0,36% din capitalul social al companiei.Titlurile Iproeb au urcat cu 0,67%, in conditiile unui pret la inchidere de 7,550 lei/actiune.
Actiunile societatii Bega Turism continua sa faca obiectul unor tranzactii importante, cu un rulaj de peste 2 miliarde lei (50.000 de euro). Ieri s-au transferat 29.610 actiuni, reprezentand 2,8% din capitalul social al companiei, fara o variatie semnificativa, cotatia medie a titlurilor societatii ramanand in jurul nivelului din sedinta precedenta.
Dupa tranzactiile si aprecierile importante din ultima perioada, sedinta de ieri a fost mai linistita pentru titlurile companiei Rompetrol SA (Vega), cu o apreciere nesemnificativa, de doar 0,27%. Lichiditatea acestor actiuni a scazut, cu aceste titluri derulandu-se ieri tranzactii in valoare de doar 528 mil. lei.
dan.zavoianu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO