Burse - Fonduri mutuale

​Acţiunile bancare şi cele din automotive au determinat luni scăderi în rândul pieţelor europene. Bursa românească, cea mai performantă

​Acţiunile bancare şi cele din automotive au...

Autor: Tibi Oprea

04.02.2019, 18:38 346

Cel mai multe dintre pieţele europene au înregistrat luni scăderi pe fondul deprecierii acţiunilor bancare şi a celor de automobile, dar şi a precauţiilor investitorilor legate de o diminuare a datelor economice la nivel european, potrivit Market Watch.

În timp ce câteva companii petroliere mari au crescut pe bursele europene, băncile şi companiile de automobile au înregistrat cel mai mare declin în Europa. Acţiunile miniere au scăzut şi ele după ce datele financiare publicate în weekend au evidenţiat o încetinire a creşterii sectorului de servicii din China în luna ianuarie. Datele economice din Spania, de asemenea, arată un nivel al ratei de şomaj în creştere.

Indicele Stoxx Europe 600 a înregistrat o scădere de 0,1% după ce a încheiat săptămâna trecută în creştere cu 0,5%.

Indicele CAC 40 al bursei din Franţa a înregistrat o scădere de 0,5%, iar IBEX al bursei din Spania a scăzut cu 0,8%. DAX 30 al bursei germane a înregistrat o scădere de 0,3%, iar FTSE MIB al bursei din Italia a rămas neschimbat de la scăderea de 0,37% înregistrată în sesiunea de tranzacţionare anterioară. FTSE 100, indicele primelor 100 de bluechip-uri din Londra, a avut cel mai mare câştig, plus 0,3%

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de banca elveţiană Julius Baer Group, minus 5%, scădere survenită după ce a anunţat că plănuieşte măsuri de reducere a costurilor, inclusiv o reducere cu 2% a numărului de angajaţi.

Alte bănci care au înregistrat luni scăderi sunt Banco de Sabadell din Spania, minus 5%, şI Danske Bank din Danemarca, minus 2%.

Acţiunile Ryanair Holdings, listată la Londra, au scăzut luni cu 3% după ce compania a stability planurile de succesiune ale conducerii în lumina unui T3 dezamăgitor.

Furnizorul de servicii financiare Wirecard din Germania a avut un raliu de 14% determinat de încheierea unei investigaţii de infracţiuni penale în care nu s-a găsit nicio probă concludentă.

Spre comparaţie, Bursa de la Bucureşti a înregistrat luni cea mai mare creştere din rândul burselor europene, de 3,75%, la o valoare a indicelui principal BET de 7294,19 puncte. Valoarea tranzacţionată a fost de 61,3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO