Burse - Fonduri mutuale

Analistii vad zile mai bune pentru Rompetrol Rafinare

Analistii vad zile mai bune pentru Rompetrol Rafinare

Click pentru imaginea marita

06.08.2007, 18:56 27

Profitul realizat de Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC) in trimestrul al doilea nu i-a impresionat pe investitorii de la Bursa, actiunile companiei inchizand vineri cu un avans de numai 1% fata de joi, dupa ce in debutul sedintei sarisera cu aproape 6%.
Rompetrol Rafinare a obtinut in trimestrul al doilea din acest an un castig net de 11,5 mil. euro (37,3 mil. lei), dupa un rezultat negativ de 6,5 mil. euro (21,8 mil. lei) in primele trei luni ale anului curent.
Unii analisti sunt de parere ca tendinta de crestere a marjelor din rafinare va continua si in perioada urmatoare, cu efecte pozitive asupra profitabilitatii Petromidia.
"Profitul Rompetrol Rafinare a fost influentat de inchiderea unor capacitati de rafinare la nivel mondial pe continentul american, care a condus la cresterea puternica a marjelor de rafinare la peste 7 dolari pe baril", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
In prima parte a acestui an, marja de rafinare a fost de 7,35 dolari pe baril, in urcare de la 6,76 dolari pe baril in aceeasi perioada din 2006, respectiv un avans de 9%.
"Cred ca tendinta de majorare a marjelor de rafinare va continua pe fondul acestei limitari a capacitatii de productie pe plan international, fapt ce va influenta pozitiv rezutatele Rompetrol Rafinare, in ciuda ascensiunii pretului petrolului din ultimele saptamani", este de parere Danciu.
Cotatia petrolului a atins saptamana trecuta un nou record istoric, de 78,77 dolari pentru un baril, iar analistii de pe piata internationala se asteapta ca evolutia sa continue.
"Ma astept ca Rompetrol Rafinare sa inregistreze un rezultat operational pozitiv si in trimestrul urmator, avand in vedere ca in trimestrul al treilea consumul de produse petroliere este de obicei cel mai ridicat dintr-un an", spune Danciu.
Interesul mai slab pentru actiunile Petromidia este cauzat, spun analistii, de obligatiunile convertibile in actiuni emise de companie, la pretul de 0,1 lei/actiune, care au facut ca pretul din piata al acestor titluri sa oscileze in jurul acestei valori.
"Faptul ca aceste titluri nu s-au inscris pe termen lung pe o panta ascendenta a cauzat o reticenta a investitorilor fata de titlurile Rompetrol. Cu toate acestea, cred ca perceptia, cel putin a investitorilor mari, de genul fondurilor de investitii straine, fata de aceste actiuni se va schimba in viitorul apropiat", considera Danciu.
Ca urmare a acestui fapt, el se asteapta ca pe termen mediu cotatiei Petromidia sa aiba o evolutie ascendenta si in conditiile in care compania va continua sa inregistreze rezultate in crestere.
"Rompetrol aduce produse petroliere din export, iar deprecierea monedei americane a ajutat pe intern la realizarea profitului din prima jumatate a anului. De altfel, cota pe piata interna a urcat destul de mult", precizeaza Danciu.
In ultimul an, cota vanzarilor la intern ale Rafinariei Rompetrol a urcat cu 9%, pana la 53% din cifra de afaceri, piata interna devenind astfel principalul motor al cresterii afacerilor rafinariei. Vanzarile la export ale rafinariei au coborat la 47%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO