Burse - Fonduri mutuale

Anularea majorarii de capital de la SIF3: "Nimeni nu pierde, nimeni nu castiga"

Soc la SIF3: instanta a anulat majorarea de capital

Mihai Fercala

19.10.2008, 19:12 28

Curtea de Apel Brasov a hotarat joi, 16 octombrie, anularea majorarii de capital derulata anul trecut la SIF Transilvania (SIF3), la cererea lui Daniel Stoica, administrator in cadrul Cocor SA, conform unei raportari transmise vineri Bursei de Valori.
Pana acum, grupul Cocor-Daniel Stoica pierduse toate procesele legate de anularea acelei hotarari a AGEA din 27 aprilie 2007 prin care SIF Transilvania si-a dublat capitalul social. Tribunalul Brasov a respins in martie actiunea lui Daniel Stoica.
Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar reprezentantii SIF Transilvania si-au anuntat intentia de a formula recurs. Cu toate acestea, in cazul in care decizia ramane definitiva, numarul de actiuni al SIF Transilvania ar urma sa se injumatateasca.
"Prin absurd, daca s-ar finaliza procesul, iar decizia ar ramane finala, s-ar reduce numarul de actiuni pentru toti actionarii de la o anumita data, fara a se modifica structura actionariatului. Practic, nu pierde nimeni nimic si nimeni nu castiga nimic", a declarat pentru ZF Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
El mai spune ca decizia Curtii de Apel Brasov nu-si produce deocamdata efectele, deoarece nu este irevocabila, cu toate ca instanta a cerut ca decizia sa fie transmisa la Registrul Comertului pentru modificarea actului constitutiv al SIF Transilvania.
"Legea spune ca numai hotararile irevocabile se transmit la Registrul Comertului. Noi vom ataca aceasta decizie", a precizat Fercala.
Actiunile emise de SIF Transilvania in cadrul majorarii de capital au intrat la tranzactionare la inceputul lunii iulie, dupa ce fusesera deblocate timp de un an. Daca decizia de anulare a majorarii de capital ar fi venit in momentul in care actiunile erau suspendate, pachetul respectiv ar fi fost anulat, ceea ce ar fi adus pierderi semnificative pentru investitorii care au participat la majorare si si-au vandut apoi actiunile detinute initial.
CNVM a cerut reprezentantilor SIF Transilvania sa trimita catre BVB o informare completa asupra efectelor pe care decizia instantei le are asupra companiei si a actiunilor, pana atunci actiunile SIF3 urmand sa fie oprite de la tranzactionare.
Actiunile SIF3 au pierdut in ultimele patru luni circa 60% din valoare, tranzactionandu-se joi la preturi de 0,47 lei. Capitalizarea companiei este de 137 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO