Burse - Fonduri mutuale

BRD cere mandat actionarilor sa vanda obligatiuni in limita a 500 mil. euro

BRD cere mandat actionarilor sa vanda obligatiuni in limita a 500 mil. euro

Patrick Gelin, presedintele bancii: Piata interna de obligatiuni este saraca, iar noi avem nevoie de o echilibrare a scadentelor pentru sursele atrase si cele plasate, pentru ca majoritatea surselor noastre sunt pe termen scurt si mediu, in vreme ce multe dintre credite sunt acordate pe termene lungi.

14.08.2006, 19:09 19

Actionarii BRD - Groupe Societe Generale, cea mai mare banca listata la Bursa si a doua banca din Romania dupa valoarea activelor, vor discuta, la inceputul lunii septembrie, mandatarea Consiliului de Administratie sa realizeze emisiuni de obligatiuni in limita unui plafon de 500 de milioane de euro sau echivalentul in lei.
Conducerea bancii va putea realiza in perioada 2006-2007 una sau mai multe emisiuni de obligatiuni in limita plafonului stabilit de actionari.
BRD urmeaza sa publice astazi rezultatele financiare pe primul trimestru, conform calendarului de raportare financiara de la Bursa de Valori.
"Nu avem niciun plan precis privind emisiunile de obligatiuni. Este vorba de o aprobare de principiu pe care o cerem actionarilor", a declarat Patrick Gelin, presedintele bancii.
"Piata interna de obligatiuni este saraca, iar noi avem nevoie de o echilibrare a scadentelor pentru sursele atrase si cele plasate, pentru ca majoritatea surselor noastre sunt pe termen scurt si mediu, in vreme ce multe dintre credite sunt acordate pe termene lungi. Decizia de initiere a unei emisiuni de obligatiuni va depinde de conditiile de pe piata. Nu avem deocamdata niciun plan cu privire la moneda in care vom emite obligatiunile sau daca vom emite obligatiuni pe piata interna sau pe cele externe", a mai adaugat el.
De altfel, Gelin a precizat ca este posibil ca banca sa nu faca nicio emisiune de obligatiuni in perioada 2006-2007.
Emisiunile de obligatiuni in lei cu o scadenta mai mare de doi ani pot fi surse convenabile de finantare pentru banci, mai ales in conditiile inaspririi politicii monetare de catre BNR in ultimele luni.
In cazul obligatiunilor cu scadenta de peste doi ani, bancile nu trebuie sa constituie la Banca Nationala rezervele obligatorii. Bancile trebuie sa depuna in prezent, ca rezerva minima obligatorie la BNR, 20% din resursele atrase in lei cu o scadenta mai mica de doi ani, primind pentru aceste sume o dobanda de doar 1,9% pe an. Pentru resursele atrase pe termene mai lungi nu trebuie constituite rezerve la Banca Nationala.
BRD este prima banca din Romania care a emis obligatiuni in perioada postbelica. Banca e emis in aprilie 2004 obligatiuni in lei in valoare de circa 12,3 milioane de euro. Obligatiunile, care sunt listate la Bursa de Valori, ar urma sa ajunga la scadenta in luna martie a anului viitor.
Pe ordinea de zi a AGA de la inceputul lui septembrie se mai numara si modificarea statutului, printre modificari numarandu-se adaugarea la obiectul de activitate a distributiei de unitati ale fondurilor de pensii.
Actiunile BRD au incheiat sedinta de vineri la Bursa la 17,3 lei/actiune, in scadere cu 1,7% fata de pretul anterior. Capitalizarea bursiera a bancii este de 3,43 miliarde de euro.
Rezultatele financiare ale BRD, printre cele mai urmarite de investitorii de la Bursa, vor fi publicate astazi. Dupa primele trei luni banca anuntase un profit net de 150 de milioane de lei (42 milioane de euro), in crestere cu 3,2% in lei fata de perioada similara a anului trecut. In euro, cresterea castigurilor a fost de 7,4%.
Valoarea activelor BRD - Groupe Societe Generale era, la finele primelor sase luni al acestui an, de 6,391 miliarde de euro, in crestere in euro cu circa 11,4% fata de nivelul de la finele lunii martie si cu 22,3% in comparatie cu nivelul de la sfarsitul anului 2005.
Banca franceza Societe Generale este actionarul majoritar al BRD, cu un pachet de circa 58% din actiuni. SIF-urile detin impreuna circa 30% din actiunile bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO