Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu mai speră la creşteri susţinute pe Bursă până în august

Brokerii nu mai speră la creşteri susţinute pe Bursă până în august

Autor: Stefan Musgociu

18.04.2011, 23:35 23

Bursa a scăzut luni cu 0,66%, influenţată de corecţiileînregistrate de pieţele externe, deşi până în ultima jumătate deoră a reuşit să se menţină pe creştere uşoară, iar prudenţainvestitorilor a limitat lichiditatea la 26,1 milioane lei.

Pieţele europene au înregistrat corecţii ca urmare a temerilorinvesti­torilor cu privire la o posibilă restruc­turare adatoriilor Greciei, dar şi după ce S&P a revizuit, luni,perspectiva ratin­gului suveran "AAA", maxim posibil, al SUA de lastabilă la negativă, întrucât există riscul ca politicieniiamericani să nu ajungă la un acord pentru a rezolva problemelefiscale ale ţării.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că piaţa ar putea săse menţină pe o linie uşor descendentă, cu unele corecţii maivizibile în cazul SIF-urilor din cauza marcărilor de profit, dupăevoluţia din primul trimestru.

"Tendinţa lateral-corectivă se va menţine în perioada următoarepentru majoritatea companiilor listate cu o presiune mai ridicatăde scădere pe sectorul SIF-urilor, totuşi nu trebuie să excludemposibilitatea unor corecţii mai puternice după sezonul dedividende. O perioadă mai bună a bursei cred că va veni odată cuafişarea unor factori macro-economici pozitivi şi în creştere,lucru care se poate concretiza începând cu perioadaaugust-septembrie", a declarat Chişu.

Pe plan intern, în jurul orei 10:30 bursa de la Bucureşti aurcat brusc şi pentru scurt timp cu 1,3%, pentru ca apoi cele maimulte acţiuni să revină uşor spre cotaţiile de la finalul şedinţeide vineri în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Cu 20 deminute înainte de închidere piaţa a trecut pe scădere uşoară, însărulajele au continuat să fie reduse.

Pe de altă parte, titlurile SIF-urilor au deschis ziua înscădere uşoară, însă odată cu ascensiunea bruscă a pieţei au trecutpe creştere.

Punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins în jurul orei10:30, când indicele avansa cu 0,6%. După 15 minute indicele BET-FIa revenit pe scădere, iar corecţia s-a accentuat în ultimele 20 deminute.

Astfel, indicele BET-FI a încheiat ziua în coborâre cu2,17%.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,56%.

"Se simte o atitudine de aşteptare, iar evoluţia bursei va fistrâns legată de psihologia pieţelor externe, însă este posibil săvedem o desprindere de trendul general în funcţie de eveni­menteproprii pieţei româneşti, precum listări noi, hotărâri AGAinspirate, dividende mărite şi reluarea despăgu­birilor în acţiunila Fondul Proprie­tatea", a mai spus Chişu.

Rulajul pieţei acţiunilor, de numai 26,1 milioane lei (6,4milioane euro), a fost cu 38% mai redus decât valoarea cumulată atranzacţiilor din şedinţa precedentă, de 42,3 milioane lei (10,3milioane euro).

Cotaţia titlurilor Fondului a scăzut uşor, cu 0,34%, la 0,584lei, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 1,24%,la 1,549 lei. Titlurile SIF Oltenia au consemnat cel mai severrecul de la categoria SIF-urilor, de 3,21%, şi au ajuns la 1,536lei. Un recul apropiat, de 2,92%, au înregistrat şi acţiunileBursei de Valori Bucureşti (BVB), care au coborât la 41,5lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile producătorului de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU), carea anunţat ieri că a încheiat şase contracte cu Enel DistribuţieRomânia în valoare de 9 mil. euro pentru livrarea de cabluri şiconductoare electrice. Titlurile companiei au pierdut luni 1,7% dinvaloare şi au închis ziua la un preţ de 1,523 lei/unitate.

  • Acţiunile Prodplast Bucureşti (PPL), după ce conducereacompaniei a anunţat că intenţionează să răscumpere până la 10% dinacţiuni de pe Bursă la un preţ de până la 1,27 lei/unitate.Titlurile Prodplast au fost ultima dată tranzacţionate la un preţde 1,25 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce principalii indici americaniau deschis şedinţa de ieri în scădere cu circa 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO