Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că evenimentele din mediul politic afectează bursa pe termen scurt

Brokerii spun că evenimentele din mediul politic afectează bursa pe termen scurt

În 2007, când preşedintele a trecut de un alt hop al suspendării, economia părea desprinsă de tensiunile politice

Autor: Adrian Cojocar

05.07.2012, 00:04 331

Majoritatea brokerilor de pe bursă sunt de părere că instabilitatea de pe scena politică din România in­fluen­ţează negativ bursa din cauză că percepţia investitorilor, în special străini, este afectată, dar cred că situaţia este una de moment.

Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, a pierdut ieri 3,2%, iar principalele acţiuni au pierdut o parte din câştigurile din zilele precedente. Ti­tlurile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 4,47% pe un rulaj de 10 mil. lei. Titlurile OMV Petrom (SNP) şi BRD-SocGen (BRD), acţiuni cunoscute ca fiind preferate de investitorii străini, au scăzut cu 3,2% şi respectiv 4,3%.

Brokerii spun că investitorii străini privesc cu îngrijorare situaţia, dar nu prea au ce face din cauză că nu au cui vinde pachetele mari de acţiuni pe care le deţin. "La insolvenţa Hidroelectrica au sunat mai mult telefoanele decât acum. Ca şi fondurile de hedging, reacţia investitorilor străini are la bază strict lucruri emoţionale de genul «Aoleu, ce se întâmplă în România». Cu siguranţă are influenţă în evoluţia preţurilor de astăzi, de mâine sau poimâine, dar trebuie să ne întrebăm dacă evoluţiile din ultimele 48 de ore pot să conducă la nenorociri în România. Personal nu cred că lucrurile se vor înrăutăţi şi ce vedem în piaţă este o ches­tiune trecătoare, chiar dacă situaţia pare a fi scăpată de sub control. Nu cred că o să dureze foarte mult. Posibilitatea ca această ţară să se întoarcă cu 22 de ani în urmă este extrem de mică. Eu personal nu-mi fac griji. Preşedintele Germaniei a plecat în urmă cu câteva luni de zile pentru lucruri mult mai mărunte", spune Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities.

El a precizat că străinii nu se încumetă să vândă pachete mari pe bursă, pentru că nu există susţinere suficientă la cumpărare pentru a permite un exit acestora. "Nu-i văd pe străini să vândă masiv când nici nu sunt cumpărători. Dacă eram într-o piaţă lichidă, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Este adevărat că scade bursa cu 2-3%, dar volumele în acest moment sunt extrem de mici", mai spune Floroiu.

Parlamentul ar putea organiza vineri votul pentru suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu după ce vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (PSD), a anunţat că documentul redactat în acest sens a fost finalizat. Referendumul pentru demiterea preşedintelui ar putea fi organizat în cel mult două săptămâni, potrivit Mediafax. "Ceea ce se întâmplă acum este cumva inclus în preţ, era un lucru ştiut şi aşteptat după părerea mea. Era un plan şi nişte paşi previzibili, dar când se întâmplă efectul negativ îşi pune amprenta. Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la finalul acestei săptămâni", spune Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities.

Pe parcursul zilei de ieri bursa de la Bucureşti consemna cea mai mare scădere dintre bursele europene, în condiţiile în care majoritatea pieţelor nu se corectau cu mai mult de 1%. Bursa din SUA a fost închisă ieri ca urmare a sărbătoririi Zilei Independenţei. "Pe termen scurt şi mediu evenimentele de pe scena politică au un impact destul de negativ cel puţin la nivelul percepţiei investitorilor, iar leul a fost cel care a dat tonul privind sentimentul faţă de România. Şi piaţa bursieră are o evoluţie negativă care se suprapune corecţiilor de pe pieţele externe, însă la noi scăderile sunt accentuate de mediul politic instabil. Tot ce se întâmplă acum se va clarifica la un moment dat într-un fel sau altul şi va conduce la o stabilitate politică. Până atunci aceste evenimente sunt de natură să genereze volatilitate şi corecţii din cauza incertitudinii. Este o situaţie conjuncturală. Se pare că politicul ne ţine în priză vara asta, nu sunt cu gândul la vacanţă", spune Liviu Avram.

Leul s-a depreciat ieri cu peste 2% şi a atins în cursul zilei un nou maxim istoric, de 4,4715 lei/euro.

Bursa se află de asemenea în preajma minimelor după ce în ultimele zile dăduse semnale de revenire, câştigând 7% în decurs de câteva şedinţe de tranzacţionare pe fondul sentimentului pozitiv de pe bursele internaţionale.

De la începutul anului indicele general al Bursei, BET-C, a pierdut 2%, însă piaţa a avut parte anul acesta de o evoluţie foarte volatilă, cu creşteri şi scăderi accentuate în anumite perioade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO