Burse - Fonduri mutuale

Bursa si-a mai revenit dupa socul de la inceputul saptamanii

17.03.2006, 00:00 19

Piata si-a mai revenit ieri dupa scaderile puternice de la inceputul saptamanii, revenirea fiind condusa de segmentul SIF-urilor, care a si pierdut cel mai mult in ultima perioada.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, a crescut ieri cu 2%, ajutat in primul rand de Petrom si BRD, care au inregistrat cresteri semnificative de 2,6% si, respectiv, 3,4%. SIF-urile au avansat ieri in medie cu 3,2%, indicele BET-FI reusind sa revina deasupra nivelului inregistrat la finele lui 2005.

"Nu exista o cauza fundamentala pentru aceste cresteri, aceasta revenire a pietei producandu-se probabil pe fondul informatiilor pozitive din presa din ultimele zile, in special in legatura cu SIF-urile", considera Valerian Ionescu, directorul de opratiuni al societatii de brokeraj CA IB Securities. "Cu exceptia Petrom, care a raportat rezultatele fi-nanciare pe 2005, evolutia emitentilor din piata a fost determinata mai mult de informatiile externe in legatura cu pragul la SIF-uri sau cu procesul dintre AVAS si unul din actionarii Biofarm", spune Ionescu. Revenirea la tranzactionare a actiunilor producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti nu a produs agitatie in piata. Informatiile de la inceputul saptamanii potrivit carora AVAS a obtinut in instanta anularea contractului de privatizare a Biofarm au determinat o scadere importanta in piata, in special pe unii emitenti care detin pachete importante de actiuni Biofarm, cum sunt SIF-urile si Broker Cluj.

Brokerii spun ca volatilitatea din piata se va mentine la cote ridicate si in zilele urmatoare, pana la clarificarea situatiei pragului de detinere la SIF-uri. Propunerea de modificare legislativa cu privire la pragul de detinere la SIF-uri trebuia sa se discute ieri, insa dezbaterea a fost amanata. Unii brokeri considera ca aceasta propunere legislativa nu va fi adoptata in forma initiala, avand in vedere valul de nemultumire pe care aceasta la starnit in randul investitorilor.

"Cred ca vom mai avea macar doua zile de volatilitate ridicata, pana se discuta propunerea de modificare legisla-tiva la SIF-uri. In plus, maine (azi - n.r.) Patriciu se va prezenta din nou la parchet pentru audieri", a aratat Ionescu. Lichiditatea din piata se mentine la un nivel bun pentru aceasta perioada, valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri ridicandu-se la peste 46,4 mil. lei (13,2 mil. euro). Cele mai tranzactionate companii au fost ieri SIF-urile, care au avut o pondere de peste 50% in totalul transferurilor.



Actiunile SIF Moldova au crescut ieri cu peste 5,8%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 2,36 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste titluri s-au ridicat ieri la 3,55 milioane de lei (peste un milion de euro). Actiunile SIF Moldova au revenit astfel peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, dupa ce scaderile din ultima perioada coborasera cotatia sub acest nivel. "Este normal ca SIF-urile sa inregistreze o revenire mai puternica, avand in vedere ca acestea au coborat sub preturile de la inceputul anului, in timp ce indicele BET a crescut cu circa 14% in acest an", considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.



Actiunile producatorului de medicamente Biofarm BucureSti au revenit la tranzactionare cu o scadere de 4,6% in debutul sedintei de tranzactionare, cand au atins un minim de 0,625 lei/actiune. Pe parcursul sedintei insa cumparatorii au echilibrat balanta, astfel ca pretul de inchidere a fost de 0,655 lei/actiune, nemodificat fata de sedinta precedenta. Tot ieri, CNVM a dispus blocarea de la tranzactionare a unui numar de 3,6 milioane de actiuni Biofarm detinute de International Pharmaceutical Group, care fac obiectul litigiului intre acest actionar si AVAS. Conform deciziei instantei, aceste actiuni ar trebui sa se intoarca in proprietatea statului.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au mentinut pe o tendinta descendenta, pierzand inca 1%. Ordinele de vanzare nu sunt mari, dar sunt suficiente pentru a cobori cursul in conditiile in care cumparatorii au luat in general pozitii de asteptare. Transferurile realizate ieri au fost de sub un milion de euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 0,087 lei/actiune. Brokerii spun ca investitorii sunt ingrijorati mai ales de posibilitatea ca seria de acuzatii ce i-au fost aduse lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, sa nu determine unele banci sa stopeze accesul la credite al societatii, care ar afecta puternic activitatea acesteia.



Titlurile BRD-Societe Generale au castigat ieri 3,4%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 18 lei/actiune. BRD a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 20 aprilie, in cadrul acesteia urmand sa se hotarasca cuantumul dividendelor ce vor fi distribuite investitorilor. BRD va publica rezultatele financiare preliminare pe 2005 la sfarsitul acestei luni. Tot in cadrul AGA se va alege un nou membru al Consiliului de Administratie al bancii, dupa ce presedintele SIF Muntenia, Peter Pavel Szel, si-a anuntat retragerea din aceasta functie. Propunerile de candidatura vor fi inaintate pana la data de 18 aprilie.



Evolutia actiunilor Asirom continua sa fie dominata de o lichiditate redusa. Tranzactiile de ieri cu aceste titluri au insumat sub 12 mii de euro. La inchidere, actiunile au fost cotate la 0,7 lei/actiune. Tribunalul Bucuresti a suspendat recent hotararea de delistare a societatii, luata de actionarii majoritari in cadrul adunarii generale din ianuarie, pana la solutionarea procesului intentat de fondul de investitii QVT societatii Asirom. La inceputul lunii, CNVM emisese o ordonanta prin care il obliga pe presedintele consiliului de administratie (CA) al Asirom sa convoace pana la inceputul lunii aprilie o AGA care sa aiba pe ordinea de zi alegerea membrilor CA prin metoda votului cumulativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO