Burse - Fonduri mutuale

Castigul net al BRD a crescut cu 12% in trimestrul III

Castigul net al BRD a crescut cu 12% in trimestrul III
15.11.2006, 17:45 15

BRD a anuntat pentru trimestrul al treilea un profit net de 161,8 milioane de lei (45,7 milioane de euro), in crestere cu 12,2% in lei fata de trimestrul al treilea al anului trecut.
Ritmul de crestere al profitului bancii s-a accelerat astfel in ultimul trimestru, dupa ce in prima jumatate a anului profitul se majorase cu 3,7%. Pe primele noua luni banca a inregistrat astfel un profit de 477 mil. lei (134,7 mil. euro), in crestere cu 6,5% fata de perioada similara a anului trecut.
Ritmul de crestere al profiturilor bancii de anul acesta este insa mult mai lent fata de anul trecut, cand profitul anual al bancii se majorase cu 54% fata de anul anterior.
BRD a reusit sa atraga in trimestrul al treilea active in valoare de aproape un miliard de euro, majorandu-si totalul activelor pana la 7,17 miliarde de euro. Majorarea activelor a permis bancii sa isi largeasca cota de piata cu peste un punct procentual, BRD detinand la finalul lunii septembrie 16,7% din activele din sistemul bancar.
"In contextul unui ritm de dezvoltare foarte accelerat, banca si-a pastrat un nivel bun de rentabilitate si a reusit sa isi dezvolte baza de clientela si sa isi imbunatateasca pozitia pe piata persoanelor fizice. In conditii uneori destul de dure impuse de BNR, BRD a stiut sa adopte strategia potrivita pentru aceasta perioada", a declarat Patrick Gelin, presedintele si directorul general al bancii.
BRD a deschis de la inceputul anului peste 200 de noi agentii si a angajat peste 1.400 de persoane, reteaua teritoriala a bancii ajungand la peste 530 de unitati.
Profitul BRD pe trimestrul al treilea este cu 2% mai scazut in lei fata de trimestrul anterior, la fel ca anul trecut, cand trimestrul al III-lea a fost mai slab din punctul de vedere al profitabilitatii fata de trimestrul al II-lea.
Valoarea creditelor acordate de banca se ridica la finalul primelor noua luni la peste 16,3 miliarde de lei (4,64 miliarde de euro), in crestere cu 84% in termeni nominali fata de finalul lunii septembrie a anului trecut.
Depozitele atrase s-au majorat intr-un ritm mai lent, de 22% pe ultimele 12 luni, atingand la finalul lunii septembrie 17,4 milioane de lei (4,9 miliarde de euro).
Celelalte banci de la Bursa au anuntat si ele cresteri mai moderate ale profitabilitatii in comparatie cu profiturile de anul trecut. Transilvania a obtinut pe primele noua luni o crestere de 15% a profitului si o majorare de 38% a activelor de la inceputul anului. Carpatica a anuntat pe primele noua luni o crestere de 24% a profitului si o majorare de 41% a activelor fata de inceputul anului.
Ultima tranzactie de ieri de la Bursa cu actiunile BRD s-a realizat la 19,1 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 3,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO