Burse - Fonduri mutuale

Cele mai bune actiuni scad din cauza pietelor internationale

10.08.2007, 19:37 26

Piata de la Bucuresti reintra in spirala scaderilor dictate de pietele externe, dupa ce ieri indicii s-au corectat moderat, pierderi substantiale suferind din nou cele cinci societati de investitii financiare, in medie 1,8%. Bursa a inchis pe minus in conditiile in care pietele europene au inregistrat scaderi, FTSE-ul londonez, spre exemplu, corectandu-se puternic cu peste 2%. Americanii au deschis si ei pe rosu, iar la ora inchiderii editiei Dow Jones Industrial Average pierdea peste 1,5%. Banca Translvania a pierdut 2%, BRD - 3%, SIF-urile - 1,8%, iar Petrom a stagnat.
"Corectiile corelate" vin intr-o perioada in care pe piata romaneasca bancile raporteaza profituri record, iar companiile isi mentin ritmuri bune de crestere, prin prisma rezultatelor la sase luni. "Bancile inregistreaza cea mai crescuta profitabiliatte din ultimii trei ani, iar aceasta va continua sa urce odata cu cresterea puterii de cumparare si a apetitului populatiei pentru credite. De aceea ma astept ca pe termne mediu si lung trendul ascendent sa se pastreze in piata", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
Valoarea tranzactiilor a scazut la jumatate fata de sedinta precedenta, pe piata reglementata perfectandu-se tranzactii de 11,5 mil. euro (36,6 mil. lei).
"Rulejele scad odata cu cotatiile pentru ca atunci cand au loc astfel de oscilatii investitorii institutionali din afara nu mai cumpara pachete. Ei devin mult mai prudenti", spune Adrian Danciu.
Lichiditatea la nivelul pietei de capital a fost salvata de tranzactiile in crestere puternica de pe segmentul RASDAQ. Aici rezultatele financiare ale producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb au adus un plus de rulaj, numai pe acest simbol realizandu-se tranzactii de peste 1,8 mil. euro (5,7 mil. lei). Brokerii spun ca este normala o astfel de evolutie pe emitentii care raporteaza rezultate bune.
Bursa RASDAQ a inregistrat o lichiditate de 6,9 mil. euro (21,9 mil. lei), cu mult peste medie, ceea ce a dus rulajele de pe piata actiunilor la 18,4 milioane de euro. Pe acest segment s-au mai realizat tranzactii deal (in care partile negociaza direct) cu titlurile Prospectiuni si Romcarbon Buzau.
"Pe termen scurt, vom asista la oscilatii provocate de anumiti factori perturbanti cum sunt fondurile speculative", spune Danciu, cu privire la asteptarile pentru perioada apropiata.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 0,48%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de servicii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la 966.000 de euro (3,07 milioane de lei), reprezentand al patrulea rulaj din piata. Conducerea societatii si-a propus cresterea veniturilor companiei cu circa 120% pana in 2010, potrivit prospectului de fuziune cu Investco. Broker Cluj vizeaza o majorare a veniturilor cu 26,6% in 2007, cu 22% in 2008, cu 20% in 2009 si cu 18% in 2010. Broker a realizat anul trecut venituri de 35,3 milioane de lei (10 milioane de euro). Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj
s-a perfectat ieri la un pret de 4,11 lei/actiune.

Actiunile Oil Terminal (OIL) au crescut ieri cu 0,52%, pe fondul unui rulaj de circa 72.000 de euro (228.000 de lei). Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat promovarea actiunilor operatorului portuar de la categoria a II-a la prima categorie a BVB. Oil Terminal va debuta la categoria I in sedinta de tranzactionare de azi. Titlurile operatorului portuar s-au dublat de la inceputul lunii trecute, dupa anuntul privind transferul actiunilor la cea mai inalta treapta a Bursei si informatiilor cu privire la suprafetele de teren pe care compania le detine in centrul Constantei, evaluate de firma la peste 400 mil. euro.

Actiunile Zentiva (SCD) s-au apreciat ieri cu 1,27%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile producatorului de medicamente s-a ridicat ieri la circa 450.000 de euro (1,43%), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Compania farmaceutica Zentiva Romania, parte a grupului ceh Zentiva, a inregistrat in primul semestru (S1) o crestere cu 21,3% a vanzarilor, la 1,33 miliarde de coroane cehe (47,3 milioane de euro), comparativ cu perioada similara din 2006. Portofoliul unitatii de productie detinute in Romania a contribuit in proportie de 66,9%, respectiv 890,5 milioane de coroane cehe (31,7 milioane de euro), la afacerile totale inregistrate pe piata autohtona.

Actiunile Impact (IMP) au crescut ieri cu 2,86%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 234.000 de euro (741.000 de lei). Conducerea BVB a admis la tranzactionare drepturile de preferinta emise de compania de dezvoltare imobiliara pentru majorarea de capital, valorile mobiliare urmand sa fie tranzactionate in perioada 13 august - 21 august. Drepturile vor fi tranzactionate in sectorul Titluri de capital, la prima categorie. Actionarii companiei au aprobat, in prima parte a lunii iulie, majorarea capitalului social cu 23,5 milioane de lei (7,5 milioane de euro), la 123,5 milioane de lei. Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat ieri la un pret de 1,08 lei/actiune.

Actiunile Cominco Bucuresti (COBS) s-au apreciat ieri cu 6,38%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la aproximativ 202.000 de euro (639.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe piata RASDAQ. Primul rulaj din piata a fost inregistrat de actiunile Iproeb Bistrita (IPRU), cu tranzactii in valoare de 1,83 mil. euro (5,80 mil. lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 2,18%, scazand pana la 5.399,56 puncte, pe fondul unor tranzactii totale de 6,92 mil. euro (21,94 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Cominco s-a perfectat ieri la pretul de 75 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO