Burse - Fonduri mutuale

Cumpara in oferta publica si vinde in prima zi de tranzactionare

23.05.2007, 17:45 18

Actiunile subscrise in cadrul ofertelor publice initiale (IPO) aduc, in general, randamente foarte bune in primele zile de tranzactionare, insa pe termen mediu ofera castiguri sub media pietei, a aratat Jos van Bommel, profesor doctor la SAID Business School din cadrul Universitatii Oxford, in cadrul forumului Capital Markets Conference organizat ieri de Asociatia Brokerilor si Evensys.
"In general este recomandabil sa cumperi in IPO si sa vinzi cat mai repede dupa listare", a precizat van Bommel. El a aratat ca actiunile subscrise in cadrul ofertelor publice initiale aduc un randament mediu de 18% in prima zi de tranzactionare, potrivit statisticilor realizate pe baza tuturor ofertelor publice derulate pana acum la nivel mondial. Pe termen de trei ani insa, actiunile companiilor nou listate au inregistrat castiguri medii cu 20% sub indicii bursieri.
"Pe termen de cinci ani, actiunile proaspat listate ofera castiguri medii absolute anuale de circa 5%, cu aproape 50% sub randamentele medii ale indicilor bursieri. Acest castig nu este multumitor, avand in vedere ca riscurile pe care ti le asumi investind intr-o companie proaspat listata sunt in general mai mari", sustine van Bommel.
Listarile realizate in ultimii doi ani la Bursa de Valori Bucuresti confirma regula randamentelor mari in prima zi. Castigul mediu oferit de actiunile celor cinci companii care s-au listat in ultimii doi ani la Bursa actionarilor care au subscris in ofertele publice este de circa 78%. Investitorii care au subscris in oferta publica Broker Cluj, derulata la finele lui 2004, au castigat pana la 190% in prima zi de tranzactionare a actiunilor la Bursa, in februarie 2005. Castiguri mari au obtinut si investitorii la Alumil, care si-au dublat banii in prima zi de tranzactionare, sau cei ai Transelectrica, la care s-a castigat peste 50%. Castiguri mai mici au oferit Vrancart si Flamingo, unde investitorii au considerat ca pretul de oferta a fost prea ridicat pentru a mai lasa loc de crestere pe termen scurt.
"In general un IPO de succes lasa loc de castig si pentru vanzator si pentru cumparator, existand un pret ideal de oferta, care este cu circa 10% sub valoarea corecta. Actiunile pentru care pretul de oferta este prea scazut tind sa scada dupa listare, in timp ce actiunile la care pretul din oferta este ridicat de obicei cresc", sustine van Bommel.
Potrivit acestuia, in general ofertele publice sunt realizate preponderent in perioade in care pietele de capital se afla la valori ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO