Burse - Fonduri mutuale

Eugen Voicu răscumpără Aviva Investors şi încearcă să o relanseze

Eugen Voicu, directorul general al societăţii de administrare Aviva Investor

Eugen Voicu, directorul general al societăţii de administrare Aviva Investor

Autor: Roxana Daniela Pricop

15.09.2010, 23:10 146

Eugen Voicu, unul dintre pionierii industriei de investiţii, vrea să schimbestrategia societăţii de administrare Aviva Investors, pe care a răscumpărat-o de la asigurătorulbritanic Aviva, orientându-se dinspre investitorii de retail,segment unde băncile deţin supremaţia, înspre familiile bogate-nişăpuţin exploatată pe plan local.

Ieri, 15 septembrie, Eugen Voicu, directorul general alsocietăţii de administrare Aviva Investors, a anunţat căparteneriatul cu grupul britanic Aviva s-a încheiat şi că arăscumpărat integral societatea Aviva Investors (fostaCertinvest).

Alături de fondul de investiţii RAEF, el a vândut Certinvestcătre gigantul britanic în toamna anului 2007 într-o tranzacţieestimată la 3 mil. euro. Acum, Voicu a preluat 99% din capitalulsocietăţii de administrare pentru o sumă estimată de ZF la circa500.000 de euro. Societatea de administrare, care în prezentgestionează active de 75,3 mil. lei (17,7 mil. euro), nu se va mainumi Aviva Investors, noul nume urmând a fi dezvăluit în noiembrie,când va fi finalizată tranzacţia.

"Societatea locală era la mare distanţă de administratorii dingrupul Aviva Investors. Cele 14 milioane de euro pe care le avem înadministrare în România contau destul de puţin atunci când ceilalţimembri ai grupului, cu active de sute de milioane de euro, seaşezau la aceeaşi masă. Deşi în aceşti trei ani de parteneriat amînvăţat multe, nu am avut însă parte de colaborarea la care ne-amaşteptat", a spus Eugen Voicu.

Considerată tranzacţia anului în 2007, achiziţia Certinvest decătre grupul britanic Aviva a luat prin surprindere întreaga piaţă.Eugen Voicu anunţa în urmă cu trei ani că "am vândut societatea deadministrare pentru că avem nevoie de un suport din partea unuigrup financiar strateg", în timp ce Shah Rouf, directorul generalde atunci al companiei de asigurări Aviva România, declara că"Certinvest va fi o componentă esenţială a strategiei noastre".

Cu toate acestea, din momentul preluării şi până înprezent, cota de piaţă a companiei a scăzut puternic, pe de o partedin cauza crizei, şi pe de alta din cauza ofensivei puternice dinpartea administratorilor bancari (Erste şi Raiffeisen) care şi-aufolosit reţeaua de distribuţie din grup ca avantaj strategic. Cumfondurile mutuale nu se pot vinde decât în unităţi bancare şi lasediul administratorilor, Aviva Investors nu a reuşit să îşi impunăprodusele pe piaţă: cele 5 fonduri mutuale şi cele trei fonduriînchise.

Conturile individuale de investiţii reprezintă însă piaţa undesocietatea este pe primele poziţii, cu active în administrare de21,1 mil. lei (5 mil. euro), deţinând o cotă 36% potrivit AAF.

"Conturile de investiţii vor fi focusul nostru de bază. Vrem săpunem bazele primelor "multi family offices" (birouri familiale -n.red.) din România, care vor oferi familiilor bogate mai multdecât servicii de administrare a investiţiilor. De asemenea, vremsă atragem în conturi clienţi din zona de private banking", aexplicat el.

Cel mai mare client al societăţii are un cont individual învaloare de 1,5 mil. euro, având în vedere că suma minimă pentrudeschiderea unui astfel de cont este de 100.000 de euro.

Biroul familial este o companie privată care oferă servicii deadministrare a averilor şi reprezintă interesele financiare aleunei singure sau ale mai multor familii înstărite, a căror avuţie afost acumulată de-a lungul mai multor generaţii. Astfel, birourilefamiliale oferă servicii de consultanţă legală şi fiscală,administrează investiţiile financiare şi proprietăţile imobiliare.În Statele Unite ale Americii, pentru a fi înfiinţat un biroufamilial este necesară o avere de cel puţin un milion de dolari,majoritatea birourilor administrează însă avuţii de peste ojumătate de miliard de dolari. Pe plan local, pragul de deschidereal unui astfel de birou va fi însă mai coborât, potrivit luiVoicu.

"După ce această criză va lua sfârşit, mentalitatea românilor vafi schimbată. Mă aştept ca românii să fie tot mai interesaţi dea-şi economisi şi investi resursele şi să nu mai bazeze doar pestat pentru a-şi lua pensia", a comentat el.

Voicu mai speră ca în primul an pe cont propriu, neafiliatniciunui grup financiar, să aibă o creştere de 50% a activelor.Competitor direct al fostei Certinvest este societatea deadministrare Globinvest din Cluj-Napoca, cu active de aproape 60mil. lei. Certinvest şi Globinvest sunt primele societăţi deadministrare a fondurilor de investiţii apărute pe piaţa locală, lamijlocul anilor nouăzeci, reuşind să facă faţă atât falimentuluiFNI, cât şi actualei crize financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels