Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă astăzi deciziile în problema îndatorării statelor

Investitorii aşteaptă astăzi deciziile în problema îndatorării statelor

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

21.07.2011, 00:03 599

Bursa a închis cu un avans de 0,2% după o sesiune apatică, încare acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 65% dinva­loarea tranzacţiilor, de 31,7 mil. lei.

Majoritatea acţiunilor au fost tran­zac­ţionate la preţuri încreştere uşoară încă din primele minute, însă în cele mai multecazuri volumele au fost foarte reduse.

"Nu au fost variaţii semnificative nici pe pieţele mari, dar dinpăcate bursa locală nu are nici forţa necesară pentru o revenire.Jucătorii aşteaptă ca joi miniştrii finanţelor statelor din zonaeuro să găsească o soluţie pentru criza din Grecia, iar dacă vomasista la ştiri po­zitive, vom vedea o revenire şi pe piaţalocală", a declarat Adi Lupşan, di­rec­torul adjunct al societăţiide servicii de investiţii financiare Intercapital Invest.

El a mai spus că piaţa va continua să înre­gistreze oscilaţiireduse până la finalul săptămânii, în lipsa unor eveni­mentespeciale. La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, se plasa cu doar 0,04% mai sus decât marţi, iar indi­celeBET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al FP, a închis de asemeneaaproape de nivelul de marţi.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie celemai lichide, cu operaţiuni de 20,67 milioane lei, şi au asigurat65% din rulajul pieţei. Ultimul transfer cu aceste titluri a fostrealizat la 0,511 lei, preţ în scădere cu 0,29%.

"Cred că o strategie investiţională coerentă pe România înprezent este acumu­larea de FP la actualele preţuri, pe un orizontde timp oricum mai mare de un an, în jur de doi ani ar fi cel maibine, care să fie completat în portofoliu de titluri precumTranselectrica, Tran­s­gaz, BRD, Antibiotice şi altele cuvizi­bilitate mai mică, care în prezent jus­ti­fică o expunere petermen lung. In­vesti­torii trebuie să fie oarecum selectivi înalegerea titlurilor care să însoţească FP în portofoliu, dar oricumexistă o zonă de oportunităţi reale pentru ca BVB să nu poată ficonsiderată în niciun caz o piaţă scumpă, în timp ce România abiaacum iese din recesiune, fiind o ieşire întârziată şi în paşi mici.Ceea ce, într-un fel, creează zone de oportunitate la BVB pe termenmediu", a declarat şeful Departamentului de cercetare pieţe decapital al BCR Mihai Iulian Căruntu.

La finalul şedinţei BVB, doar ac­ţiunile SIF Oltenia au afişatun rulaj de peste un milion de lei. Titlurile au închis în scăderecu 0,53%, la 1,323 lei/unitate, pe un rulaj de 1,6 milioanelei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,37%, la 0,3835 lei,în cadrul unor transferuri de 790.000 de lei. Preţul este cu 3,4%peste nivelul minim accep­tat de stat în oferta prin care vrea săvândă până vineri la ora 12:00 un pachet de 9,84% din acţiunilecom­pa­niei. Toto­dată, cotaţia este cu 16,6% sub preţul ma­ximcerut de stat în ofertă, de 0,46 lei/acţiune.

Pe piaţa Rasdaq, schimburile cu ac­ţiuni au totalizat 4,4 mil.lei (puţin peste 1 mil. euro), peste lichiditatea de marţi, de 2,4mil. lei.

Titlurile Argus (UARG) au urcat iar cu 25%, ajungând la 5,465lei, pe un rulaj în creştere faţă de sesiunea prece­dentă, de 3,6milioane de lei.


De urmărit astăzi

  • Titlurile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG) dupăce ieri titlurile au câştigat încă 25%, astfel că s-au dublat înultima săptămână. Cotaţia acţiunilor Argus a atins un nou maxim, de5,465 lei/unitate, nivel triplu faţă de începutul acestui an.

  • Acţiunile Ves Sighişoara (VESY), care au făcut ieri obiectulunor transferuri cu 10,6% din capitalul societăţii după cevehiculul de investiţii Aquadune Limited Nicosia a fost raportatrecent cu o participaţie de 17,2% din acţiunile producătorului devase emailate.

  • Evoluţia burselor după ce piaţa americană a deschis ziuaindecis, cu scăderi minime pe principalii indici. Cele maiimportante burse europene consemnau la aceeaşi oră aprecieri decirca 1%. Indicele francez CAC 40 adăuga 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO