Burse - Fonduri mutuale

Petrom continua goana dupa petrolul kazah

Petrom continua goana dupa petrolul kazah

Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom

06.01.2010, 23:08 29

Aceasta esta a doua achizitie pe care Petrom o realizeaza pe opiata externa in vederea preluarii unor zacaminte, dupa ce in 2006compania si-a facut intrarea pe piata din Rusia.

Ideea care a stat la baza acestei achizitii a fost conectareazacamantului nou preluat cu un zacamant deja aflat in faza deproductie, Komsomolskoe, lucru permis de distanta de doar 34 dekilometri dintre cele doua zone. Principalul avantaj al acesteiapropieri este faptul ca noul zacamant achizitionat prin aceastatranzactie poate beneficia de infrastructura deja existenta lazacamantul Komsomolskoe.

Petrom nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, precizand doar caaceasta nu este substantiala situandu-se sub pragul de 10% dinvaloarea activelor companiei. La sfarsitul lunii septembrie,activele totale ale Petrom valorau 26 de miliarde de lei (6,11miliarde de euro).

"Este important pentru noi sa atingem o anumita cota deproductie pe aceasta piata, confirmand astfel angajamentul nostrufata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere asecuritatii energetice a Romaniei", spune Mariana Gheorghe,directorul general executiv (CEO) al Petrom.

Reprezentantii companiei nu au precizat nivelul rezervelor depetrol si gaze care ar putea fi descoperite in noul zacamant,precizand ca aceste estimari vor fi disponibile abia din 2012.

"Vom incepe un program de evaluare a zacamantului care vacuprinde noi achizitii seismice, reforarea unor sonde existente,precum si forarea si testarea unor noi sonde. Acest program se vadesfasura in perioada 2010 - 2012 si are ca scop furnizarea deinformatii pentru o decizie ulterioara de dezvoltare azacamantului. Dezvoltarea zacamantului va incepe cel mai devreme ina doua perioada a anului 2012. Costurile estimate precum siestimarile privind rezervele de titei si gaze vor fi facute publicedupa obtinerea rezultatelor programului de evaluare azacamantului", explica Petrom.

Zacamantul Kultuk a fost descoperit in anii '80 si nu a fostdezvoltat de atunci. Ca si zacamantul Komsomolskoe, acesta estelocalizat in zona de tranzitie onshore-offshore, dificila din punctde vedere tehnic si de mediu, care este inundata sezonier de MareaCaspica.

"Aceasta achizitie este foarte importanta pentru noi si in liniecu obiectivul nostru strategic de a adauga proiecte de explorare siproductie in trei bazine geologice selectate din vestulKazahstanului din apropierea punctelor noastre de productie dejastabilite", a declarat Johann Pleininger, membru al directoratuluiPetrom, responsabil pentru activitatile de explorare siproductie.

Productia de petrol si gaze a Petrom realizata pe pieteleexterne reprezinta numai 3% din productia totala de hidrocarburi acompaniei, care in 2008 a fost de 71 de milioane de bariliechivalent petrol.

Petrom a precizat ca tinta de productie pentru zona caspica estede 20.000 de barili echivalent petrol pe zi in contextul in careestimarile companiei vizeaza atingerea unei productii de 10.000 debarili pe zi in 2010 prin intermediul zacamantului Komsomolskoe.Doar in acest perimetru, Petrom a investit 180 de milioane deeuro.

Compania este prezenta in Kazahstan din 1998 si detine licentede explorare si productie pentru cinci zacaminte.

O alta piata pe care Petrom a avut succes in ceea ce privesteactivitatea de explorare si productie este Rusia, unde compania aintrat in 2006 prin preluarea Ring Oil.

Petrom a realizat in primele noua luni ale anului trecut o cifrade afaceri de 2,22 mld. euro si un profit net de 361 mil. euro.Compania are o capitalizare de 3,55 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO