Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a sarit de pragul de 700 lei

12.11.2004, 00:00 16

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au depasit ieri pragul de 700 lei/actiune, aceste titluri nemaifiind tranzactionate la acest nivel din luna mai.
Analistii considera ca este posbil ca principalii cumparatori sa fi fost investitorii care au ajuns sa detina o participatie de 5% in cadrul companiei, pentru a avea un cuvant mai important de spus in cadrul Petromidia. "Cineva avea intentia sa acumuleze la preturi mai mici, dar piata cunoscand interesul cumparatorilor care doresc probabil sa ajunga la cel putin 10% in cadrul companiei, a reactionat urcand pretul. Este posibil ca principalii cumparatori sa fi fost Faber Invest and Trade, sau oricum cineva care are legatura cu Faber," a declarat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. In urma cu doua zile, societatea Faber Invest and Trade a fost raportata ca actionar semnificativ al Petromidia. Actiunile Rompetrol Rafinare au fost cotate ieri la un pret maxim de 715 lei/actiune, la inchidere, pretul fiind de 700 lei/actiune, in crestere cu 1,5% fata de cotatia precedenta. Si lichiditatea actiunilor a fost in crestere, tranzactiile de ieri insumand 19,2 miliarde de lei.
Actiunile BRD au facut obiectul unor tranzactii de 21,4 miliarde de lei, cursul la inchidere inregistrand o apreciere de 0,9%. "Actiunile BRD cresc de regula cand iau pozitii de cumparare investitorii straini. La BRD este clar un proces de acumulare a actiunilor de investitori puternici, posibil investitori straini," a comentat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. El a mai spus ca raportarea unor rezultate in crestere la noua luni a avut o influenta pozitiva asupra cursului, dar toate cumpararile din ultima perioada au luat in calcul si acest lucru, piata asteptandu-se ca banca sa obtina un profit in crestere.
Actiunile Impact au pierdut 2,8%, cotatia la inchidere fiind de 5.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 972 milioane de lei. Titlurile Impact au scazut chiar daca tranzactiile mari de miercuri cu aceste titluri ar putea insemna ca a intrat un investitor puternic pe Impact, de unde si o incredere mai mare in potentialul de crestere al actiunilor. Insa a contat pretul la care s-au perfectat tranzactiile speciale. "Pe actiunile cu cerere mare, tranzactiile speciale se fac de regula la un pret mai mare decat cotatia din piata, ori tranzactiile cu Impact s-au facut la un pret mai redus. Ceea ce inseamna ca pretul l-a fixat cumparatorul si arata ca este o oferta acolo, unii investitori fiind dispusi sa vanda. Oricum, Impact este o companie de perspectiva, dar are nevoie de bani pentri dezvoltare. In opinia mea, actiunile Impact sunt putin cam scumpe pana nu apar lamuriri in privinta cumparatorului si ale planurilor de dezvoltare pe viitor ale societatii". a spus Nicolae Pascu.
Ieri s-au mai facut doua tranzactii speciale, una cu actiunile Bancii Transilvania si cealalta cu titlurile Electroputere. In cadrul acestor operatiuni s-au transferat 3 mil. actiuni Electroputere la pretul de 2.720 lei/actiune, si respectiv, 1 mil. actiuni ale bancii la 8.000 lei/actiune. Valoarea fiecarei tranzactii s-a situat in jurul a 8 miliarde de lei. 



Piata RASDAQ
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatii Comcereal Constanta, ieri transferandu-se 5,2% din capitalul social al companiei.
Lichiditatea foarte buna s-a datorat realizarii unei tranzactii de proportii mari, prin care s-a transferat 5,1% din actiuni la pretul de 81.000 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere din sedinta precedenta. Inchiderea s-a facut totusi la 90.000 lei/actiune, determinand o apreciere de peste 11% a cursului. Cu actiunile Comcereal s-au derulat in total cinci tranzactii, valoarea acestora depasind 9,5 miliarde de lei. Cel mai important actionar al companiei este SIF Transilvania, cu o participatie de 32,4%. Un alt actionar semnificativ este Asociatia Salariatilor, care controleaza 29,5% din actiuni.
In afara de tranzactiile cu actiunile Comcereal, cu un singur alt emitent s-au mai realizat transferuri de peste 1 miliard de lei. Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au facut obiectul unor tranzactii de 1,3 miliarde de lei, cursul in continuare ramanand in jurul acelorasi valori inregistrate in ultimele zile. Ultima tranzactie s-a realizat la 36.000 lei/actiune, cotatie egala cu cea de miercuri.
 Dupa aprecierile din ultimele zile, actiunile companiei  Rompetrol SA (VEGA) au inregistrat o corectie negativa de 3,6%. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere, tranzactiile realizate cu aceste titluri insumand 859 milioane de lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 655 lei/actiune, apropiat de cursul mediu la care actiunile au fost tranzactionate ieri.
Actiunile producatorului de elemnete din beton pentru constructii Elpreco Craiova au atins un nou maxim istoric de 520.000 lei/actiune. Comparativ cu sedinta de miercuri, titlurile Elpreco au castigat 4%. Lichiditatea actiunilor a fost redusa, valoarea tranzactiilor fiind de 390 milioane de lei.
Actiunile societatii Conpet Ploiesti au pierdut la nivelul cursului mediu peste 3% fata de cotatia precedenta. Pretul la inchidere a fost de 123.000 lei/actiune, apropiat de cotatia medie. Operatiunile au insumat 493 milioane de lei.
Actiunile producatorului de echipamente de iluminat Romlux Targoviste au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 390 si 420 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 396 lei/actiune, in scadere cu 1%. Valoarea tranzactiilor a fost de 393 milioane de lei.
Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile societatii Decebal Deva au castigat 10,6%, ultimul pret fiind de 260 lei/actiune. Transferurile au totalizat 113 milioane de lei.
Actiunile Neptun au inregistrat o apreciere usoara de 0,6% la nivelul cursului mediu. Pretul maxim la care a ctiunile au fost tranzactionate a fost de 186.000 lei/actiune si a coincis cu pretul de inchidere. Lichiditatea actiunilor a fost redusa, in conditiile unor transferuri de 286 milioane de lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO