Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au plusat cu 3% într-o zi. Încep acumulările de pachete?

SIF-urile au plusat cu 3% într-o zi. Încep acumulările de pachete?

SIF-urile au plusat cu 3% într-o zi. Încep acumulările de pachete?

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

18.01.2012, 00:06 1033

Acţiunile celor cinci SIF-uri au avansat şi marţi, cu până la 3,5%, îm­pingând creşterile din acest an până la aproape 21%. "Publicarea legii privind pragul de deţinere la SIF-uri a dus la un entuziasm la cumpărare, iar acesta a fost alimentat de apropierea adunărilor generale în care vor fi aprobate dividendele. Mulţi investitori speră să beneficieze de o parte consistentă din profiturile obţinute de SIF-uri din vânzarea participaţiilor la BCR, iar la SIF Moldova mai există şi propunerile de modificare a actului constitutiv (prin diminuarea cvorumului pentru AGA şi delegarea unor drepturi direct consiliului de administraţie, inclusiv pentru majorări de capital - n.red.)", a declarat Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities.

Piaţa a deschis ziua în creştere foarte uşoară şi a fluctuat nesemnificativ până în jurul orei 12:15, când s-a stabilizat pe verde, urmând linia burselor europene.

Peste două treimi din lichiditatea pieţei, de 31,8 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost asigurată de operaţiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri, în valoare cumulată de 21,6 milioane lei (5 mi­lioane euro).

Cotaţiile acţiunilor SIF-urilor au avansat în acest an cu procentaje cu­prinse între 4,11% şi 20,7%, cea mai accelerată creştere fiind înregistrată de titlurile SIF Mol­dova.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,97%.

"Din păcate, restul acţiunilor nu au reuşit să atragă atenţia investi­torilor precum au făcut SIF-urile, chiar dacă mai sunt companii care ar putea acorda şi ele dividende con­sistente. În opinia mea, cele mai interesante evo­lu­ţii le vor avea com­paniile care vor reuşi să dis­tribuie dividende, dată fiind lupta după cash din această perioadă", a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost devansate în topul lichidităţii de titlurile SIF Mol­dova, care au avut un rulaj de 7,7 milioane lei. Preţul titlurilor SIF Mol­dova a urcat cu 3,49%, la 1,304 lei.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Cu acţiunile FP au fost realizate operaţiuni de 5,1 mi­lioane lei, iar pre­ţul a crescut cu 0,9%, la 0,4359 lei. Titlurile Concefa (COFI) au coborât cu 12,5%, la 0,021 lei, pe un rulaj de doar 75.000 de lei.

Acţiunile BRD (BRD) au fost printre pu­ţinele din piaţă care au încheiat în scă­dere, cu 1,03%, şi au ajuns la 10,59 lei, pe un rulaj de 616.000 de lei. În ultimele trei luni, preţul acestor ti­tluri a variat între 10 şi 11 lei. "Este clar că există un grup de investitori care deocamdată pot susţine acest nivel de preţ, chiar dacă în cursul anului trecut cotaţiile majorităţii băncilor europene au suferit scăderi ample", a mai spus Tod.

Titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,13% peste ziua anterioară.

Totodată, indicele extins BET-XT al Bursei a crescut cu 1,51%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în urcare cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Evoluţia a fost determinată de datele peste aşteptări privind creşterea economică a Chinei şi de rezultatele unei licitaţii de vânzare de obligaţiuni în Spania, în cadrul căreia ran­damentele au scăzut aproape la jumătate.

Un alt factor pozitiv a fost îmbunătăţirea indicatorului ZEW privind sentimentul economic pentru Germania în ianuarie, acesta sugerând că sunt şanse mai ridicate pentru stabilizarea activităţii economice în următoarele şase luni decât pentru înrăutăţire.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI) care au înregistrat ieri cel mai mare declin din piaţă, de 12,5%, după ce compania a anunţat că o firmă a cerut la Tribunalul Sibiu insolvenţa pentru o sumă de circa 26.900 de euro.

  • Titlurile producătorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) după ce compania a contractat un credit de 15 mil. lei de la Banca Millennium pentru investiţii într-o fabrică de prelucrare a aluminiului. Acţiunile Alumil au pierdut ieri 0,5% din valoare şi au închis ziua la 0,995 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschis şedinţa de ieri cu un avans de 0,8% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalii indici europeni consemnau aprecieri de până la 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO