Opt dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii administrateprivat (Pilon II) şi-au publicat pentru prima dată de la lansaresituaţia detaliată a investiţiilor.
Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei în acţiunistrăine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuitton şi 308mil. lei în obligaţiuni corporatiste, precum cele emise debăncile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank ofIreland.
În schimb, plasamentele celor opt fonduri pe Bursa de laBucureşti erau de 300 mil. lei, cele mai mari investiţii fiind înacţiunile celor cinci SIF-uri, Petrom şi BRD, iar investiţiile înobligaţiuni emise de companii româneşti erau de 50 mil. lei. Douătreimi din activele cumulate ale celor opt fonduri, adică circa 2,2mld. lei, sunt plasate în titluri de stat româneşti.
Investiţiile în acţiuni ale fondurilor sunt cele care facdiferenţa la randament şi implicit la pensia pe care o vor primipeste 20 de ani contribuabilii la aceste scheme de pensii.
Până anul trecut fondurile de pensii nu au oferit informaţiidetaliate cu privire la investiţiile realizate. Comisia deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a obligat înacest an administratorii să publice de două ori pe an situaţiainvestiţiilor, după ce ZF a publicat în decembrie 2010 un articoldespre transparenţa redusă a fondurilor de pensii.
"Este o bilă neagră pentru România că fondurile de pensii, îndoar patru ani de funcţionare, au deja expuneri ridicate pe pieţeleexterne. Poate s-au grăbit ieşind pe pieţele externe, însă trebuiesă fim realişti şi să recunoaştem că piaţa locală de capital nuoferă nici lichiditate şi nici emitenţi de anvergură de care aunevoie fondurile de pensii. Poate şi din această cauză, prezenţafondurilor de pensii private este încă nesemnificativă la BVB", aspus Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii debrokeraj Intercapital Invest.
Cel mai mare fond de pensii local, administrat de ING, este şiunul dintre cei mai mari investitori locali pe pieţele externe, cupeste 100 mil. lei investiţi pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehiaşi Austria şi 140 mil. lei investiţi în obligaţiuni corporatistestrăine din activele totale de 1,7 mld. lei. "Într-adevăr, lasfârşitul anului 2010, investiţiile realizate în acţiuni româneştireprezentau puţin sub 60% din expunerea totală a componenţei deacţiuni a fondului. Ne dorim să investim în economia românească,însă nivelul actual de dezvoltare al pieţei locale, numărul redusde emitenţi care să ofere o lichiditate suficientă şi lipsareprezentării anumitor sectoare fac ca, momentan, să fim nevoiţi săconstruim un portofoliu optim cu ajutorul expunerii pe pieţele dinregiune", a spus Marius Popescu, directorul general al INGPensii.
În 2010 fondul de pensii ING a înregistrat un randament de 16%.Randamentul portofoliului de acţiuni al fondului a fost de 22% în2010, peste aprecierea de 12% a principalului indice al BVB.
Generali este prin fondul Aripi al treilea cel mai mareadministrator de pensii obligatorii, cu active nete de 350 mil. leila finele anului trecut. Fondul a investit 14,6% din active (51mil. lei) în acţiuni la finele anului trecut. Investiţiile la BVBerau în valoare de aproape 36 mil. lei, iar plasamentele în acţiuniexterne - peste 15 mil. lei. Cele mai mari trei deţineri străineerau: Erste Bank (Austria), Siemens şi Basf (Germania). În 2010Aripi a avut un randament de 15,1%.
"Cred că toţi directorii de investiţii îşi doresc să investeascălocal activele fondurilor de pensii, însă piaţa locală nu oferă subnicio formă diversificare sectorială şi nici lichiditate. Multedintre fondurile de pensii sunt aproape de pragul limită dedeţinere la SIF-uri. Aşteptăm de ani de zile listarea BCR, dorim castatul să se grăbească şi să înceapă ofertele secundare la Transgazşi Transelectrica. Ne-am fi dorit şi Romgaz pe Bursă anul acesta",a spus Anne-Marie Mancaş, director de investiţii al Generali Fondde Pensii.
"Este firesc ca fondurile de pensii să îşi diversificeportofoliul şi să caute oportunităţi pe pieţele externe, atât timpcât pe plan local administratorii susţin că nu le găsesc. Am aderatla Uniunea Europeană în 2007 şi consider că nu trebuie să maiconsiderăm plasamentele externe drept plasamente străine", a spusMircea Oancea, preşedintele CSSPP.
Există şi fonduri care investesc banii de pensie ai românilordoar în acţiuni româneşti. Fondul Pensia Viva, cu active de 285mil. lei şi administrat de Aviva, fondul BRD, cu active de 107 mil.lei, şi fondul Vital, cu active de 115 mil. lei şi administrat deAegon, au pariat exclusiv pe potenţialul BVB. Randamentul acestorfonduri a fost anul trecut de 12-13%.