Business Construct

Fabrica nouă ar trebui să dubleze afacerile Cemacon

27.10.2010, 23:43 40

Producătorul de cărămizi Cemacon Zalău, al cărui acţionarprincipal este firma Broker Cluj, intenţionează să-şi dublezevânzările anul viitor şi să preia poziţia de lider pe piaţa deblocuri ceramice, ca urmare a finalizării unei investiţii de 28 demilioane de euro într-o nouă fabrică, considerată drept cea maimare linie de producţie din Europa de Est.

Lucrările la noua fabrică au început în 2007, în plină perioadă deboom a pieţei imobiliare, dar ca urmare a declinului puternicînregistrat în ultimii doi ani vânzările Cemacon au căzut cu 40%anul trecut şi cu încă 35% în primul semestru din 2010, la 9,7 mil.lei (2,3 mil. euro). Ca urmare a investiţiei în fabrică, companiaare acum de plătit credite la bănci de 26 mil. euro. "Punctul tareexistent în acest moment este legat de creşterea capacităţii deproducţie şi reducerea semnificativă a costurilor prin investiţiaîn noua linie, creştere corelată cu o îmbunătăţire a calităţiiproduselor.

Suntem o companie în plină dezvoltare, strategia noastră demanagement concentrându-se în prezent pe creşterea cotei de piaţă,pe restructurare organizaţională, dar şi pe implementarea uneipolitici susţinute de dezvoltare a angajaţilor", a declarat LiviuStoleru, directorul general al Cemacon. Anunţul Cemacon privindţintirea poziţiei de lider pe piaţa blocurilor ceramice, deţinutăîn acest moment de austriecii de la Wienerberger, vine la scurttimp după ce în funcţia de director general al companiei din Zalăua fost numit Liviu Stoleru, care a ocupat în ultimii patru anifuncţia de director de vânzări, marketing şi logistică laWiener­berger România, filiala locală a grupului austriac.

Lupta la vârf pe piaţa de cărămizi se anunţă aprigă, în condiţiileîn care austriecii vizează de asemenea creşterea cotei de piaţă şi,în plus, volumul de vânzări al Wienerberger pe piaţa din România şiBulgaria a crescut în acest an. Un alt concurent puternic pe piaţade cărămizie este Ceramica Iaşi, firmă deţinută de fondul deinvestiţii Advent. Perspectivele din sectorul de construcţii suntpesimiste cel puţin până la finalul acestui an, managerii dinRomânia aşteptându-se la o contracţie în ultimele trei luni aleanului, potrivit sondajului realizat de INS. Cemacon vrea ca pânăîn 2013 să atingă afaceri de 100 mil. lei şi un volum de 500.000 mcde blocuri ceramice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels