Business Hi-Tech

Romtelecom îşi măreşte baza de clienţi, dar anunţă pierderi şi venituri de 181 mil. euro, mai mici cu 6,5%

Romtelecom îşi măreşte baza de clienţi, dar anunţă pierderi şi venituri de 181 mil. euro, mai mici cu 6,5%

Autor: Adrian Seceleanu

04.11.2010, 12:33 48

Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţiidin România, a înregistrat pierderi operaţionale de 13,9 milioaneeuro în trimestrul al treilea, iar veniturile au scăzut cu 6,5%, la181,5 milioane euro, din cauza măsurilor de austeritate şicreşterii şomajului, potrivit datelor din raportul financiar alOTE, acţionarul majoritar. Romtelecom a înregistrat, în aceeaşiperioadă a anului trecut, venituri de 194,2 milioane euro şi unprofit operaţional de 8 milioane euro.

Pe de altă parte compania a anunţat creşteri ale numărului declienţi pe internet şi televiziune, care au compensat parţialscăderea de pe principalul business, telefonia fixă.

"În trimestrul al treilea, mediul de consum din România a fostdin nou afectat negativ de scăderea veniturilor populaţiei, decreşterea TVA, avansul şomajului, cât şi de inflaţia pesteaşteptări", potrivit datelor din raportul OTE.

Numărul liniilor de telefonie fixă operate de companie a scăzutcu 6,3% în perioada 1 octombrie 2009 - 30 septembrie 2010, la 2,632milioane.

Baza de abonaţi a crescut pe serviciile de internet, de la764.708 la 947.379 (plus 23,9%), şi pe cele de televiziune (prinsatelit şi broadband), de la 831.043 la 1,003 milioane. Dateleprivind clienţii pentru serviciile TV şi internet includ şirezultatele companiei de cablu NextGen, ceea ce explică avansulputernic al numărului de clienţi.

În acest context, Romtelecom a depăşit astfel pentru prima datăpragul de un milion de clienţi pe serviciile de televiziune.

"Dată fiind scăderea consumului ca urmare a reducerii salariilorangajaţilor bugetari şi a creşterii TVA-ului, Romtelecom a avutrezultate rezonabile în aceste circumstanţe defavorabile,înregistrând o scădere cu 6,5% a veniturilor aferente trimestruluial treilea din 2010 în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anuluiprecedent", a declarat Yorgos Ioannidis, directorul general alRomtelecom.

La nivelul primelor nouă luni ale anului, veniturile Romtelecomau scăzut cu 7,5%, la 546,8 milioane euro, iar pierderileoperaţionale au fost de 52,1 milioane euro. În aceeaşi perioadă aanului trecut, compania raporta venituri de 591 milioane euro şi unprofit operaţional de 20,3 milioane euro.

Costurile programului de disponibilizare voluntară a angajaţilorau fost de 23,7 milioane euro în perioada ianuarie-septembrie, faţăde 5,1 milioane euro în acelaşi interval al anului trecut.

OTE mai este prezent în România prin divizia locală a grupuluide telefonie mobilă Cosmote, dar şi prin reţeaua de magazineGermanos, cu profil IT&C. Principalii acţionari ai OTE suntstatul elen şi grupul german Deutsche Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO