Business Internaţional

A doua salvare pentru Grecia: 109 miliarde euro. Creditorii privaţi vor contribui cu alte 50 mld. euro

 A doua salvare pentru Grecia: 109 miliarde euro. Vedeţi aici ce prevede planul financiar pentru statul elen

Autor: Marius Oncu - Mediafax

22.07.2011, 09:39 2456

"Contribuţia netă a sectorului privat esteestimată la 37 de miliarde de euro", potrivit comunicatuluipublicat la finalul reuniunii desfăşurate laBruxelles.

Un program de răscumpărare de acţiuni vacontribui cu 12,6 miliarde de euro, totalul ajungând astfel la 50de miliarde de euro pentru perioada 2011-2014. În intervalul2011-2019, contribuţia totală netă a sectorului privat va fi de 106miliarde de euro.

"Va fi sprijinită calitatea garanţiilorpentru a permite folosirea acestora în continuare de către bănciledin Grecia pentru acces la sistemul de operaţiuni cu lichidităţiEurosystem", se arată în comunicat.

În plus, Facilitatea Europeană pentruStabilitate Financiară, fondul de salavare al statelor cu problemefinanciare din zona euro, va pune la dispoziţia Greciei împrumuturipe termen lung la dobânzi mai mici.

Dobânzile vor fi coborâte la circa 3,5%, iarmaturitatea finanţărilor va fi extinsă de la 7,5 ani la minim 15ani şi maxim 30 de ani.

"Vom furniza resurse adecvate pentru arecapitaliza băncile elene în caz de nevoie", se arată încomunicat.

Liderii zonei euro au convenit joi un aldoilea pachet financiar, de 109 miliarde de euro, pentrusprijinirea Greciei.

Înţelegerea liderilor europeni, cu implicareasectorului privat, este o victorie pentru cancelarul german AngelaMerkel, notează cotidianul britanic Financial Times, însă aceastăvictorie va conduce aproape sigur la prima intrare în incapacitatede plată în privinţa unor obligaţiuni din zonaeuro.

Reducerea dobânzilor la aproximativ 3,5%, cu1-2 puncte procentuale sub nivelurile actuale, precum şi extindereaperioadei de rambursare a împrumuturilor vizează toate cele treiţări care beneficiază în prezent de pachete de ajutor financiar,respectiv Grecia, Irlanda şi Portugalia, au afirmat oficialiieuropeni.

În plus, liderii zonei euro au acordatFacilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, cu fonduri de440 miliarde de euro, noi atribuţii pentru a ajuta statele care nusunt cuprinse în prezent în programe de ajutor extern. Acesteatribuţii includ acordarea de linii preventive de credit şirecapitalizarea băncilor cu probleme din zona euro. Acesteschimbări sunt echivalente cu înfiinţarea unui Fond MonetarEuropean, a afirmat preşedintele francez NicolasSarkozy.

Preşedintele francez a confirmat căinvestorii privaţi vor preschimba voluntar datorii pe termen scurtale statului elen pentru titluri pe perioada de 30 de ani cudobandă de 4,5%. O astfel de măsură ar reduce datoria publică aGreciei raportată la PIB cu 12 puncteprocentuale.

Totodată, Facilitatea Europeană pentruStabilitate Financiară va putea cumpăra obligaţiuni de pe pieţeleprimare şi secundare. Cea de-a doua variantă va fi probabilrestricţionată strict şi la discreţia Băncii CentraleEuropene.

Fondul european ar putea fi folosit pentru unprogram de schimburi de obligaţiuni, pentru a încuraja deţinătoriide titluri elene cu scadenţa în următorii opt ani să le schimbe cuunele cu maturitate de până la 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO