Business Internaţional

Aurul a început anul 2014 în forţă

Aurul a început anul 2014 în forţă

Autor: Roxana Pricop

03.01.2014, 14:29 488

Aurul a deschis anul 2014 cu o creştere de 2,2% până la o cotaţie de 1.231 dolari/uncia pe bursa de la Londra, cu 2,2% peste ultima cotaţie din 2013. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame.

Avansul din primele zile de tranzacţionare din 2014 are loc după un an 2013 în care cotaţia metalului galben s-a depreciat cu 27% după 12 ani consecutivi de creştere.

Una dintre cauzele care au dus la scăderea cotaţiei aurului în 2013 au fost retragerile consistente făcute de investitorii în fondurile care investesc în aur. Aceştia şi-au lichidat investiţiile din fonduri pentru a lua parte la raliul de pe burse alimentat de infuziile de capital făcute de băncile centrale.

Mai exact, fondurile de investiţii cu activ suport aurul au fost nevoite să vândă din deţinerile de aur, ducând astfel în jos cotaţia metalului galben, pentru a face rost de lichidităţi cu care să onoreze cererile de răscumpărare făcute de investitori. În 2011, acelaşi fonduri au dus la maxime istorice cotaţia aurului, de 1.900 dolari/uncie, investitorii cumpărând maxiv astfel de produse de investiţii de teama efectului pe care l-ar putea criza datoriilro suverane pe burse.

Nivelul ridicat al retragerilor făcute de investitori din fondurile de investiţii se vede cel mai bine în scăderea raportată de rezervele de aur deţinute de cel mai mare fond care investeşte în aur. Este vorba despre SPDR Gold Shares (listat la bursa americană NYSEArca sub simbolul GLD), fond deschis de investiţii tranzacţionabil sau, în termeni anglo-saxoni, un Exchange Traded Fund (ETF). Fondul SPDR Gold Shares a ajuns la rezerve de 827 tone de aur, în condiţiile în care la finalul anului 2011 rezervele erau de 1.267 tone. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO