Business Internaţional

Avionul invizibil al Chinei ar putea include tehnologie americană de la un model doborât în Serbia - AP

Avionul invizibil al Chinei ar putea include tehnologie americană de la un model doborât în Serbia - AP

Autor: Radu Racu

23.01.2011, 17:42 1730

Avionul chinez de luptă J-20 invizibil pentruradar, care atacă superioritatea aeriană a SUA ar putea includetehnologie de la un avion american doborât în Serbia în anul 1999,scrie Associated Press.

Oficiali militari din regiunea Balcanilor au declarat pentruagenţia de presă că modelul chinez ar putea include o parte dintehnologia avionului F117 Nighthawk, devenitlegendar pentru că era aproape imposibil de detectat pe radar.

Americanii, îngrijoraţi de super-avionul deluptă al Chinei. "Ştiam că lucrează la un avion invizibil dar nuştiam că e gata"

În data de 27 martie 1999, în timpul bombardamentelorNATO din războiul pentru Kosovo, orachetă anti-aeriană a sârbilor a doborât un F117 Nighthawk. A fostpentru prima dată când un exemplar din legendarul model fuseselovit. Experţii de la Pentagon au spus atunci că incidentul a avutloc datorită unei combinaţii de tactică "isteaţă" şi "noroc chior".Rămăşiţele avionului, împrăştiate pe o suprafaţă mare, au fostcolectate de fermierii din imprejurimi ca suveniruri.

"La vremea aceea serviciile noastre de informaţii ne-au informatcă mai mulţi agenţi chinezi s-au deplasat în zonă cumpărândcomponentele de la fermieri", spune Davor Domazet-Loso, şefuloperaţiunilor de război ale armatei croate din timpul luptelor dela Kosovo. "China a folosit în opinia noastră acele materialepentru dezvoltarea unor tehnologii anti-radar", afirmămilitarul.

Un alt oficial din cadrul armatei Serbiei a confirmat cărămăşiţele avionului au fost adunate de vânători de suveniruri, iaro parte din ele au ajuns în mâinile "ataşaţilor militariexterni".

China confirmă primul test aerian alavionului invizibil

Atât reprezentanţii militari ai Chinei cât şi cei aiPentagonului nu au furnizat comentarii pentru informaţiilepublicate de agenţia de presă.

China a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes unavion de luptă invizibil pentru radar, confirmândimaginile apărute pe internet cu o săptămână înainte. Evenimentuls-a produs cu puţin timp înaintea vizitei secretarului american alapărării la Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO